Rudele militarilor decedaţi în tragicul accident de la Tuzla au venit, ieri, la Institutul de Medicină Legală din Constanţa, pentru a lua trupurile celor dragi. Cu chipurile ascunse în batiste, oamenii îndureraţi au mângâiat sicriele aşezate unul lângă altul în faţa institutului. Când coşciugele au fost urcate în camioane ale armatei, toată lumea amuţise. Maşinile au plecat într-o linişte deplină, urmând ca trupul fiecărui soldat să fie dus în localitatea natală.

Explozia nu a fost în aer

Astăzi vor fi înmormântaţi 11 dintre militarii decedaţi, iar mâine va fi condus pe ultimul drum şi comandorul Nicolae Jianu. În urma celor dispăruţi rămâne o întrebare fără răspuns, deocamdată: a cui a fost vina? Generalul de Flotilă Aeriană Victor Strâmbeanu ia în calcul mai multe posibilităţi: “Rămân deschise toate variantele. Mergem pe cele trei piste, respectiv: factorul uman, factorul tehnic şi factorul de mediu. Nu a fost o explozie în aer”.

Legiştii au precizat ieri că cei 12 militari au murit din cauza arsurilor sau din cauza intoxicaţiei cu fum. Procurorul cazului, Marius Iacob, a declarat că ancheta va fi finalizată peste două luni. Criminaliştii au reconstituit, ieri, la bordul unui elicopter, ultimele secunde ale zborului. Ei au încercat să afle cât de mult a deviat avionul de la direcţia iniţială de deplasare.

Cătălin Antoche îi compunea poezii soţiei

Trupul neînsufleţit al locotenent-comandorului Cătălin Vincenţiu Antoche, care a murit la vârsta de 34 de ani, a fost depus, ieri, la Biserica Adormirea Maicii Domnului, din Focşani, judeţul Vrancea. Soţia, părinţii şi cunoscuţii militarului nu s-au putut dezlipi de sicriul în care se aflau rămăşiţele lui Cătălin Vincenţiu Antoche. “Pe lângă dragostea lui pentru avioane, era pasionat şi de poezie. Mi-a scris sute de versuri”, a spus Mihaela, soţia comandorului.

Laviniei îi plăcea să picteze îngeri

Căpitanul Lavinia Guiţă, copilotul aparatului Antonov 2, avea doar 26 de ani şi era din Mediaş. Îi plăcea să zboare şi, pe lângă asta, iubea să picteze îngeri pe sticlă. În urmă cu doi ani, a avut o expoziţie prin care şi-a arătat lumii talentul artistic.

“Lavinia a fost pentru mine ca propria fiică, ea fiind colegă, încă din primul an de şcoală primară, cu fiul meu. Ne doare că aripile pe care şi le-a dorit atât au devenit de înger”, a spus Valentina Oreian, directoarea Liceului Stephan Ludwig Roth din Mediaş, unde a învăţat Lavinia. Tânăra va fi înmormântată astăzi în Vlădeşti, Braşov, satul în care locuiesc bunicii ei.

Cătălin Chioveanu, apropiat de sora sa

Fruntaşul Marius Cătălin Chioveanu va fi înmormântat, astăzi, în cimitirul din localitatea sa natală, Cuza Vodă, judeţul Călăraşi. Sora băiatului de 22 de ani, cea care l-a susţinut atunci când acesta i-a spus că vrea să se înroleze în armată, era, ieri, devastată.

“Îl certam mereu când venea acasă cu genţile lui mari şi îşi lăsa lucrurile împrăştiate peste tot. Era ca un copil dezordonat, dar acum mi-aş dori să îl mai văd măcar o dată acasă”, plângea tânăra, mărturisind că erau foarte apropiaţi şi că obişnuiau să vorbească des la telefon.

Au sărutat fotografiile tatălui lor

Maistrul militar Florin Claudiu Cişmaşu (34 de ani) a lăsat în urma sa doi îngeraşi. Micuţul Mihai, în vârstă de un an şi trei luni, şi sora sa, Amalia, de 2 ani, au mers, ieri, împreună cu mama lor la Cercul Militar din Mangalia, judeţul Constanţa, unde şi-au luat rămas- bun de la tatăl lor.

Le-a fost greu să înţeleagă că nu îl vor mai vedea niciodată, însă s-au apropiat de fotografiile lui şi le-au sărutat cu dragoste. În acest timp, soţia militarului, Cristina, plângea lângă sicriul bărbatului ei.

Iubita lui Sărman, în stare de şoc

Trupul fruntaşului Constantin Vlăduţ Sărman a fost dus, ieri, în satul Băleşti, din Vaslui, unde tânărul a copilărit. În stare de şoc, iubita şi mama militarului s-au susţinut una pe cealaltă, făcând eforturi supraomeneşti pentru a nu leşina.

“Mi-a murit băiatul. Avea 26 de ani… Nu ştiu de ce a trebuit să se întâmple aşa ceva”, a spus mama fruntaşului Sărman. Trupul neînsufleţit al militarului a fost identificat cu ajutorul unei bucăţi din cartea de identitate, găsite de anchetatori la locul tragediei.

Soţia comandorului Nicolae Jianu: «Mi-a fost alături 27 de ani»

Trupul neînsufleţit al comandorului Nicolae Jianu – comandantul Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene Aurel Vlaicu, de la Boboc, a fost depus, ieri la prânz, la capela Cimitirului Ghencea Militar.

Încă de la sosirea în Capitală, soţia militarului decedat la vârsta de 49 de ani în tragedia de la Tuzla, Doina Jianu (47 de ani), nu s-a dezlipit de sicriul celui care i-a fost alături 27 de ani.

“ Mi-e greu să vorbesc despre Nicu la trecut. Mi-a fost alături 27 de ani, avem împreună doi copii. Toată lumea care îl cunoaşte vă va spune acelaşi lucru. Că era un om extraordinar. Am lucrat împreună la unitatea militară de la Boboc. Ne pregăteam să revenim la Bucureşti, pentru că urma să fie promovat. Am ajuns în Capitală, însă el e acum între scânduri”, ne-a spus, printre lacrimi, soţia comandorului.

Liviu Antim făcea scufundări cu iubita lui

Pasiunea lui pentru lumea subacvatică i-a scos-o în cale pe iubita sa, Lena, care era instructor de scufundări. Din păcate, nu s-au bucurat prea mult de asemenea clipe petrecute împreună. Trupul locotenentului Liviu Antim, cel care a murit la câteva ore de la prăbuşirea avionului, a fost luat, ieri, de rude de la morga Spitalului Militar din Bucureşti. Tânărul de 27 de ani va fi înmormântat astăzi la Cimitirul Central din Constanţa.

Rângheţ a vrut să fie pilot, ca tatăl lui

Maistrul militar Răzvan Rângheţ, din Buzău, care s-a stins la vârsta de 43 de ani, a lăsat în urmă doi copii şi o familie îndurerată. Tatăl său, Gheorghe, povesteşte că fiul său şi-a dorit foarte mult să îi calce pe urme.

“Şi eu am fost aviator, iar el visa de mic să zboare. Şi-a iubit tare mult meseria, dar nu aş fi crezut nici o clipă că va sfârşi aşa”, a declarat, plângând, bătrânul.

Băduţ Papuc urma să se însoare în toamnă

Trupul militarului Băduţ Papuc, de 29 de ani, a fost depus, ieri, la sediul Serviciul Fluvial al Flotei din Brăila, unde a fost vegheat de rudele sale. Unul dintre cumnaţii lui ne-a povestit cu lacrimi în ochi că băiatul urma să se căsătorească în toamna acestui an.

“A fost în Legiunea Străină şi n-a păţit nimic, dar a murit chiar aici, la noi acasă. Nu-mi vine să cred ce s-a întâmplat… Săptămâna trecută am vorbit cu el la telefon şi era foarte încântat că urma să facă aceste exerciţii. Trebuia să se însoare în octombrie şi să facă nunta la Bistriţa, oraşul logodnicei sale. Acum, fata e distrusă şi nici nu a putut veni aici, iar mama lui Băduţ a fost sedată. Cred că dacă nu îi dădeam calmante înnebunea”, ne-a spus Viorel Crapu. Băduţ va fi înmormântat astăzi la Cimitirul Sfântul Constantin, din Brăila.

Şi ei vor fi înhumaţi astăzi

Supravieţuitorii au scăpat doar cu răni uşoare

Pilotul Daniel Bâlsanu şi maistrul militar Marius Nazare, supravieţuitorii accidentului de la Tuzla, se află în continuare internaţi la Spitalul Militar din Bucureşti.

Daniel Bâlsanu a fost diagnosticat cu contuzii şi traumatisme minore, iar Marius Nazare a fost diagnosticat cu contuzii, traumatisme şi are arsuri pe 10% din suprafaţa corpului. Doctorii îi monitorizează şi au spus că, în scurt timp, cei doi se vor putea întoarce acasă. Ei au fost vizitaţi, marţi seara, de ministrul apărării, Gabriel Oprea.

Grupaj realizat de: Luminiţa Ivan, Dana Neagu, Aurel Şelaru, Adrian Bonciu,
Alex Mischievici, Liviu Cioineag

 
 

Urmărește-ne pe Google News