Nu doar Romania se poate “lauda” cu dispute aprige intre presedinte si premier care au facut inconjurul lumii. Mai sunt si alte state care au trecut prin crize politice asemanatoare care au daunat grav imaginii internationale. Printre tarile cu probleme se numara Ucraina, Liban si Franta. Cazul cu cea mai mare notorietate si care se aseamana foarte mult cu situatia din Romania a fost acela al presedintelui Ucrainei, Victor Iuscenko , care intai a fost partener “sudat” al Iuliei Timosenko, a numit-o prim-ministru, dar pe care la numai cateva luni a demis-o in direct la televiziunea nationala, acuzand-o de incompetenta. 

„Esti o incompetenta!”

Iulia Timosenko, figura centrala a manifestantilor de la Kiev de la sfarsitul anului 2004, demisa din functia  de prim-ministru dupa numai cateva luni, de Iuscenko, controleaza o buna parte din retelele energetice ucrainene.

Aceasta pozitie ii asigura un avantaj strategic in lupta pentru controlul puterii in raport cu un presedinte vulnerabil si ale carui prerogative au fost  limitate de reforma constitutionala de dupa alegerile parlamentare de anul trecut.

Asadar, colaborarea dintre cei doi nu a fost decat de conjunctura. Dupa ce si-au atins scopurile, s-au acuzat reciproc de incompetenta, interese ascunse si minciuna. Desi se afla in permanent conflict cu Guvernul, Iulia Timosenko ramane la  ora actuala unul din cei mai influenti si respectati oameni politici.

Presedintele Libanului, acuzat de terorism

Presedintele libanez prosirian Emile Lahoud se razboieste constant cu guvernul condus de premierul prooccidental Fouad Siniora. Lahoud este considerat de unele state un sustinator al terorismului, pe cand Siniora este vazut ca un pacifist. Siniora este ajutat  de puteri occidentale pentru a relansa economia Libanului, insa Lahoud si-a mobilizat sustinatorii si il acuza pe Siniora ca, din contra, el a saracit Libanul.  Siniora ar putea primi ajutor de la SUA, presedintele George W. Bush avand un plan secret de sustinere a guvernului libanez pentru a bloca influenta Iranului in zona.

Doi ani de conflicte in Polonia

In a doua legislatura dupa caderea regimului comunist din Polonia, lumea politica de la Varsovia  nu a cunoscut mai deloc stabilitatea. Dupa alegerile din 1993, cand stanga a iesit invingatoare dar fara majoritate, s-a format un guvern de coalitie condus de Waldemar Pawlak. Dar relatiile dintre el si  Lech Walesa  au fost mereu tensionate. Presedintele n-a incetat sa-l acuze pe Pawlak ca se lasa prada intereselor de partid si celor personale. 

Blair, dat in vileag chiar de politie

Premierul britanic a scris si el un bilet compromitator. Blair recunostea  eforturile a 12 donatori de a obtine titluri nobiliare in schimbul banilor dati pentru campania electorala 2005.  Biletul lui Blair a fost gasit chiar de politie, in timpul unei perchezitii. Dezvaluirile au venit intr-un moment nefavorabil pentru Blair, mai ales ca unul dintre consilierii sai a fost arestat in acest caz.

Scrisori codate cu Jacques Chirac

Cand un grup de jandarmi a intrat anul trecut in  casa unui fost ofiter de informatii, n-avea nici o idee despre ce o sa gaseasca: mai multe biletele care ar fi putut sa duca atat la caderea presedintelui Jacques Chirac, cat si la cea a premierului Dominique de Villepin. In biletelele codate premierul cerea serviciilor secrete sa il investigheze pe ministrul de interne Nicholas Sarkozy, adversarul politic al sau si al presedintelui Chirac. Sarkozy era acuzat ca a primit mita in cazul vanzarii  unor nave de razboi Taiwanului.

 

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News