În afara magistraților mobilizați care activează în rândurile apărătorilor din orașele și regiunile ucrainene, alți 12 judecători s-au alăturat în mod voluntar celor care luptă împotriva armatei ruse.
Potrivit reprezentanților Comisiei juridice a Radei Supreme, „judecătorii participă activ la rezistența națională”, servind în formațiunile voluntare ale Forțelor SRO ale Forțelor Armate ale Ucrainei.
Rada Supremă a Ucrainei recomandă ca judecătorii să servească în cadrul Forțelor de Apărare Teroristă, în condițiile în care încheierea unor astfel de contracte nu va încălca și cerințele de incompatibilitate.
Potrivit statisticilor oficiale, la sfârșitul anului 2020, în Ucraina activau 5.363 de judecători. Anul trecut, președintele Volodimir Zelenski a precizat că Ucraina duce lipsă de judecători, motiv pentru care sistemul este extrem de solicitat și creează probleme privind accesul la justiție.
Ucraina a acuzat Rusia de încălcarea Convenţiei din 1948 privind genocidul şi a cerut Curţii Internaționale de Justiție să ordone încetarea imediată a ostilităţilor. Totodată, Ucraina a mai cerut judecătorilor să decidă că nu există o justificare legală pentru invazie.
La 16 martie, Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a ordonat Rusiei să suspende invadarea Ucrainei.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia
FOTO: Hepta