Râsul nu este o “calitate” exclusiv umană, a concluzionat un grup de cercetători americani şi germani, după un studiu comparativ făcut pe primate şi pe copii. “Ne-a surprins faptul că atât gorilele, cât şi urangutanii emit sunete specifice, ca şi cum ar râde, când sunt gâdilaţi”, a declarat, pentru ziarul Die Welt, profesoara Elke Zimmermann, de la Facultatea Veterinară din Hanovra, Germania.

Femeia zoolog a iniţiat studiul în urmă cu 10 ani şi a adunat până acum 800 de probe care susţin această teorie. Înregistrările cu sunetele emise în timp ce maimuţele, dar şi copiii, sunt gâdilate pe mâini, pe picioare, la ceafă sau la subraţ au fost analizate de mai mulţi cercetători, iar concluzia nu a lăsat loc de dubii. Zimmermann a precizat că asemănările sonore uluitoare între felul în care râd oamenii şi maimuţele întăresc legătura dintre cele două specii.

Ea a mai adău-gat că maimuţele Bonobo şi cimpanzeii au un râs la fel de melodios ca al nostru, în vreme ce sunetele scoase de urangutani şi de gorile, când sunt gâdilate, sunt atât de slabe, încât abia se aud.

 
 

Urmărește-ne pe Google News