Oligarhul Ahmetov, scurtcircuitat


În vreme ce mulţi dintre oligarhii ucraineni au dat bir cu fugiţii, de teamă să nu rămână fără averi din cauza asocierii lor cu Putin, cel mai bogat om din ţară, Rinat Ahmetov, un duşman declarat al separatiştilor proruşi, plăteşte scump pentru asta. Acuzat de noul guvern din Crimeea că e responsabil de penele de curent din peninsulă, lui Ahmetov i s-au luat, în urma unui vot unanim, toate acţiunile de la Krymenergo, unicul furnizor de electricitate din zonă. Astfel, compania a devenit proprietate guvernamentală, creându-i lui Ahmetov o pagubă de cel puţin un miliard de euro.

Zeci de oraşe fantomă şi o flotă de avioane înjumătăţită


Pe măsură ce timpul se scurge, pe lângă bilanţul tragic al deceselor, Ucraina pierde enorm şi din punct de vedere material. Recent, un oficial a anunţat că, după ce au rămas fără aeroporturile din estul ţării, jumătate din flota aviatică militară, adică 200 de aparate de zbor, este distrusă. La asta se adaugă şi 22 de elicoptere şi 10 avioane cargo. În acelaşi timp, flota de avioane civile a avut şi ea de suferit, aparatele aflate pe pistele aeroporturilor acaparate de separatişti fiind bombardate sau incendiate. Observatorii OSCE au notat în rapoartele lor şi transformarea centrului oraşului Doneţk într-o zonă fantomă, în vreme ce Lugansk (oraş ce număra peste 400.000 de oameni), Pervomaisk (50.000) şi 20 de sate sunt părăsite.

Bolnavii de HIV, tot mai mulţi


În urmă cu trei luni, guvernul de la Kiev a decis să întrerupă furnizarea de medicamente pentru cei infectaţi cu HIV, dar şi de înlocuitori de droguri pentru tratarea dependeţilor din Doneţk, Lugansk şi Crimeea. Situaţia e cât se poate de gravă, numai în 2013 murind de SIDA peste 3.500 de oameni. De altfel, Ucraina şi Rusia cumulează 90% din numărul total de infectaţi cu HIV din Europa! În cele trei luni de când guvernul a interzis sprijinul, peste 800 de oameni au murit în estul Ucrainei din cauza SIDA şi alţi 1.000 în urma hepatitei C şi tuberculozei.

Ucraina cheltuieşte 7.000.000 $ pe zi pentru război

SUA vor coopera cu Uniunea Europeană pentru înăsprirea sancţiunilor economice împotriva Rusiei din cauza rolului său în recrudescenţa violenţelor în estul rebel prorus al Ucrainei, a declarat ieri, la Kiev, secretarul american al trezoreriei, Jack Lew. UE a anunţat zilele trecute că are în vedere noi sancţiuni împotriva Moscovei, iar agenţia americană Standard&Poors a retrogradat nota datoriei pe termen lung a Rusiei, plasând-o la “speculativ” sau “junk” (“gunoi”), în jargon financiar. Pe de altă parte, Ucraina, care a pierdut 20% din PIB ca urmare a conflictului din est, cheltuieşte 7 milioane de dolari pe zi pentru acest război, a declarat săptămâna trecută ministrul ucrainean al finanţelor, Natalia Iaresko. l

 
 

Urmărește-ne pe Google News