Stilistul Irina Markovits susţine însă că ideea conform căreia negrul subţiază este un mit. Mai mult, ea ne spune câteva ”reguli de bună purtare” a hainelor întunecate.

”Trăim cu senzaţia că negrul ne subţiază, că este şic şi mereu la modă, că se asortează oricărei alte culori. Că este culoarea rezervată femeilor cu forme (aici există un strop de adevăr). Unul din motivele pentru care negrul pare să subţieze este că, atunci când îmbrăcăm o haină neagră şi mată, conturul siluetei este evidenţiat în detrimentul suprafeţei acesteia. Cu alte cuvinte, linia exterioară este clar trasată, rotunjimile şi cutele mai puţin”, explică stilistul Irina Markovits, pe blogul ei, stylediary.ro. Iată câteva reguli de purtare a negrului care te vor feri de greşeli.

Regula #1: Ţine cont de material!

În locul ţesăturilor ieftine, alege ţesături bune, nobile, de calitate: poplin din bumbac, catifea veritabilă, mătase, piele, caşmir, vâscoză de bună calitate. Pentru ca tiparul să ”ţină”, haina are nevoie de un material cu textură frumoasă, cu ”substanţă”.

Altfel, negrul, transpus pe un jerseu flasc, pe un in prea moale, pe o vâscoză de calitate proastă, face mai mult rău decât bine. Bluzele vor face falduri dizgraţioase şi se vor lipi de sutien, jupele vor aplatiza feşele, pantalonii vor desena fiecare rotunjime, tricourile vor face pete la subraţ, cămăşile se vor decolora la fiecare spălare. Acelaşi lucru se întâmplă când alegem o haină neagră, dar al cărei material este prea lucios, iar mărimea ne este cu două măsuri prea mică.

Regula #2: Evită look-ul all-black!

Rochia neagră, plus sacou negru, dres negru şi încălţăminte neagră, adaugi un batic sau o voaletă, şi toată lumea îţi va oferi condoleanţe. Iată câteva variante indicate:

– Adaugă o tuşă glam, o pată de culoare: o eşarfa într-un imprimeu viu, o brăţară-manşeta, încălţăminte colorată sau nud, un guler de blană;

– Joacă-te cu texturi, transparente şi suprafeţe diferite ale pieselor negre. O bluză semi-transparentă din voal, un pantalon din piele neagră, un cardigan din caşmir negru, o vestă din piele decupata cu laser…;

– Înlocuieşte rochia neagră cu o alta, acoperită de un imprimeu discret, ton sur ton. Fără flori XXL, fără desene pop-art, fără animal print sau dungi de zebră. Sau înlocuieşti sacoul negru cu unul gri deschis şi dresul negru mat cu unul dantelat.

Regula #3: Stilizează negrul!

Nu în sensul de a-l simplifica, a-l reduce la abstract, ci a jongla cu ce îţi poate oferi. Într-adevăr, într-o ţinută all black poţi părea mai suplă, dar, nu uita că ai putea arăta şi îmbătrânită cu zece ani, la limită invizibilului şi banalului. Indiferent de cum ţi-ai dori să arăţi, bucură-te de corpul pe care îl ai azi! Învaţă să porţi croieli diferite şi să suprapui texturi. Îndrăzneşte un decolteu adânc, poartă o fustă care să îţi unduiască pe şolduri (chiar dacă sunt pline!), îmbracă un jeans drept din cel mai negru denim, caută bluze cu mâneci trei-sferturi, adaugă imprimeuri pe fundal negru… ;

Regulă #4: Ieşi din sfera negrului

Nu doar negrul are capacitatea de a subţia, ci orice culoare întunecată: bleumarin, gri antracit, vişiniu, verde închis, violet, vineţiu, maro ciocolatiu, acaju şi, în general, nuanţele închise ale fructelor de pădure, frunzelor şi pietrelor preţioase (verde brad, mov prună, albastru mura, violet ametist). Mai mult, atunci când vei învăţa că nu culoarea contează, ci unde este plasată pe corp şi lângă ce altă nuanţă, vei ajunge să porţi alb, galben, roşu, turcoaz, verde smarald sau roz, în zonele pe care vrei să le scoţi în evidenţă.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News