Mort de frica

In 17 ianuarie 1874, Chang, care de trei ani paralizase partial, a murit in somn. Disperat, Eng a chemat un doctor care sa incerce sa-l desparta de fratele mort. Din cauza groazei insa, a murit si el, inainte de sosirea posibilului salvator. Siamezii s-au numarat printre cei mai avuti oameni din regiunea in care au trait. Au avut propria afacere, pamanturi, sclavi si s-au implicat chiar si in politica. Lumea banuia ca sunt telepatici, intrucat vorbeau extrem de rar intre ei. Se spune ca in cei 63 de ani de viata s-au certat doar de trei ori, din cauza ca lui Chang incepuse sa-i placa bautura, iar lui Eng, jocurile de noroc. Intr-una din altercatii, fratii chiar s-au amenintat reciproc cu cutitul, insa pana la urma s-au impacat.

Sase luni lipite

La noi, cazul in jurul caruia s-a facut cea mai mare valva a fost cel al Linei si Gherghinei Boaru, care s-au nascut cu aproape o cincime a corpului comuna.
In vara lui 1982, vestea venirii pe lume a unor siameze intr-o locuinta modesta din Botosani a facut ocolul intregii tari. Toata lumea astepta cu sufletul la gura deznodamantul: vor supravietui sau nu? La maternitate, oamenii ajunsesera sa stea la coada spre a le putea vedea – cu 50 de lei dati medicului – pe cele doua fetite.
Dupa sase luni in care au trait lipite una de alta, Lina si Gherghina au fost separate printr-o interventie chirurgicala la o clinica din Elvetia. Era, pe atunci, a treia reusita de acest fel la nivel mondial. La operatie a participat si un medic roman, Gabriel O. Ionescu, care acum profeseaza la Spitalului Academic din Pretoria (Africa de Sud). Ajunse la aproape 21 de ani, cele doua siameze duc un trai normal, in comuna Bucecea, la 20 de kilometri de Botosani.

Probleme medicale

Un alt caz, mai complex insa prin evolutia lui, s-a inregistrat in urma cu cinci ani, cand o femeie din satul aradean Peregu Mic a nascut doua gemene cu piepturile lipite. De la Arad, siamezele au fost mutate la Timisoara. Cu toate ca medicii de acolo le-au spus ca mai trebuie asteptat cam o jumatate de an pentru o interventie chirurgicala, Suzana si Emerike Szabo si-au dus dupa trei luni fetitele la Szeged, in Ungaria, unde acestea au fost operate si despartite imediat. Chirurgii le-au spus chiar ca, daca nasterea s-ar fi petrecut in Ungaria, interventia s-ar fi facut dupa trei zile, cu sanse de vindecare mai rapida.
Una dintre fetite, Melinda, a fost recuperata in totalitate. Sora ei, Izabela, in schimb, a suferit anul trecut o noua operatie, foarte dificila, langa inima, care, in lipsa sternului, este protejata de o piesa din plastic. Medicul Fuzesi Kristof, autorul operatiei, afirma ca micuta are un oarecare retard mintal, fiindu-i afectate si functiile motorii, dar medicii spera ca se va recupera pana la varsta de 14 ani.

Una din fetite trebuia sa moara

Cel mai mediatizat caz de gemeni siamezi a fost, probabil, al lui Jodie si Mary, care au venit pe lume in 8 august 2000, la Spitalul „Sfanta Maria” din Manchester (Anglia). Surorile erau unite in partea de jos a abdomenului. Prima impresie era ca nu exista decat un trup, avand cate un cap si doua maini la ambele extremitati. La nastere, Jodie respira normal si isi misca toate cele patru membre, insa Mary avea inima si plamanii atat de slab dezvoltati, incat era total dependenta de organele surorii sale. Operatia de separare insemna posibila supravietuire a lui Jodie, insa o moarte sigura pentru Mary. Decizia parintilor de a nu separa fetitele din principii religioase a fost atacata in instanta de doctori. Verdictul a fost in favoarea medicilor, iar interventia chirurgicala a avut loc in 7 noiembrie 2000. Conform asteptarilor, Mary a murit. Jodie a supravietuit, insa pe toata perioada cresterii va fi supusa unor operatii complexe de refacere a abdomenului, a rectului si, posibil, a organelor genitale.

Avocatele cu un creier comun

In spitalul Raffles din Singapore, doua siameze iraniene in varsta de 27 de ani asteapta, din noiembrie anul trecut, decizia medicilor in privinta separarii lor. Laleh si Ladan Bijani, absolvente ale facultatii de drept, sunt unite in zona craniului si impartasesc acelasi flux sanguin, ceea ce face separarea greu posibila. Daca interventia chirurgicala va avea loc, aceasta ar constitui o premiera mondiala.

 
 

Urmărește-ne pe Google News