Sticla de tărie este prezentă în casa fiecărei familii din orașul din Covasna, Întorsura Buzului, asta pentru că aici se înregistrează anual temperaturi sub 30 de grade Celsius. Pentru a ieși seara sau noaptea de la căldura locuinței în gerul de afară este nevoie și de mica porție de palincă, încearcă să fie mucalit Ionuț. La 38 de ani el se ocupă de activități din domeniul turismului.
Pentru a demonstra cât de frig este în Întorsura Buzăului, chiar dacă iarna aceasta a fost una călduță în țară, deja în orășelul din Covasna s-au înregistrat temperaturi de minus 20 de grade la mijlocul lui decembrie, conform datelor de la Administrația Națională de Meteorologie.
Mica Siberie
Orașul mai este denumit “Mica Siberie” sau “Siberia din România” tocmai pentru faptul că aici se înregistrează temperaturi foarte, foarte scăzute, nu mai spune Ionuț. În fiecare iarnă sunt minimum zece zile când frigul este năprasnic.
„În zilele geroase, oamenii ies din case doar la amiază. Se duc la magazin să-și ia pâine, țigări și chibrituri. Uneori îngheață apa în țevi și oamenii rămân și fără apă potabilă”, ne mai spune Ionuț. Pentru a rezista la frig, locuitorii stau toată iarnă cu sobele pornite. “Centralele de apartament nici nu fac față pe asemenea geruri. Sobele și aragazul deschis te mai scapă de frig”, ne mai spune acesta.
Așa că pentru a mai scăpa de frig, localnicii au li un remediu pentru ger, țuica și palincă. În zilele cu temperature spre 30 de grade Celsius, cursurile școlilor se închid pentru a-i proteja pe micuți, iar orele se recuperează, ni s-a transmis de la Consiliul Local al orașului.
Animalele din grajduri sunt învelite cu pături, saci pentru a nu muri de frig peste noapte. După ora 17.00, când ziua este învinsă de întuneric, orașelul pare unul părăsit, localnicii ies doar în caz de nevoie din casă.
Aproape de recordul absolut
Întorsura Buzăului este format din localitatea reședință c același nume și din satele Brădet, Floroaia și Scrădoasa. Are o populație de 7.528 de locuitori.
Anul trecut, pe 1 ianuarie la Întorsura Buzăului s-au înregistrat minus 31,7 grade Celsius, pe 8 ianuarie minus 34,7 grade Celsius, iar anul acesta, pe 20 ianuarie au fost minus 29,5 grade Celsius.
În anii precedenți s-au înregistrat și minus 36 de grade. Oficial, cea mai scăzută temperatură înregistrată a fost de 38.5°C, la Bod (județul Brașov), în anul 1942.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro