Prevenirea cariei dentare e mult mai usoara decat tratarea acesteia, mai ales ca se poate face inca din copilarie prin diverse mijloace.
Prin prevenirea problemelor dentare se reduce riscul aparitiei cariei cu pana la 80%. In plus, se evita si neplacutele sedinte de tratament pe scaunul medicului dentist.
Sigilarea dintilor face parte din cele patru metode de prevenire a cariei dentare alaturi de fluorizarea generala si locala, igiena alimentatiei si cea buco-dentara (periajul si mijloacele complementare de igiena). Sigilarea reprezinta astuparea santuletelor de pe fata ocluzala (suprafata dintelui pe care se mesteca alimentele) a molarilor si premolarilor, impiedicand astfel retinerea placii bacteriene si a resturilor alimentare in zonele in care caria apare cu cea mai mare frecventa la copii si la adolescenti. Se realizeaza fara sa folosim freza, dupa curatarea dintelui in cabinet, prin periaj profesional, aplicandu-se in santurile de pe suprafata dintelui un material fluid (compozit fotopolimerizabil).
Se indica efectuarea acestei metode medicale mai ales la pacienti care prezinta un inalt risc de aparitie a cariei dentare, la copii cu multiple leziuni carioase sau care consuma cantitati mari de dulciuri zilnic. Sigilarea se face in special pe molari si premolari permanenti cat mai precoce dupa aparitia lor pe arcada. Se poate realiza insa si pe dinti temporari (de lapte).
Ca intervale de varsta, procedura este indicata la copiii intre 6 si 9 ani, precum si intre 11 si 14 ani. La copiii cu carioactivitate crescuta, molarii de 6, respectiv 12 ani trebuie sigilati imediat dupa eruptie pentru a preveni eficient aparitia cariei. In cazul in care dintele are deja o carie incipienta superficiala, se poate realiza o obturatie preventiva. Aceasta inseamna curatarea si obturarea (plombarea) cariei urmata de sigilarea santurilor neafectate inca din jurul acesteia. Se preintampina astfel aparitia ulterioara a unui proces carios in zona.
O sigilare efectuata corect dureaza cativa ani cu conditia ca starea tratamentului sa fie verificata o data la 6 luni.
Pentru programari va astept la cabinetul ATDent Medical, sos. Stefan cel Mare nr. 240, bl. 59A, sc. 1, et. 1, ap. 1, sector 2, Bucuresti, tel. 0765.258.844 sau prin e-mail: andreitirpea@ gmail.com.
Dr. Andrei Tirpea
medic dentist