- Un cititor care a pățit același lucru a făcut plângere la Colegiul Medicilor, instituție care n-a făcut nimic în acest caz, deși mai mulți medici au recunoscut că n-au văzut persoana care le primise parafa.
- Conform documentelor consultate de Libertatea, în cauză ar exista un dosar penal, însă Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 2 n-a oferit un răspuns ziarului privind stadiul acestuia.
- Reprezentanții Sunday Medical neagă acuzațiile și susțin că „sunt situații rare” în care solicitanții sunt consultați de mai mulți medici într-un singur cabinet. Despre ancheta Parchetului, Clinica răspunde că a avut loc un control al Poliției „fără a se stabili în sarcina noastră încălcări ale legislației”.
UPDATE Într-un răspuns trimis către ziarul Libertatea după apariția materialului în ediția print, Colegiul Medicilor spune că nu poate interveni în decizia comisiei de disciplină. Însă nu răspunde la întrebările referitoare la câte alte reclamații au fost făcute pe numele clinicii Sunday Medical și nu are nicio poziție referitoare la cazul semnalat de Libertatea. Răspunsul, la finalul articolului
În aprilie 2021, un bucureștean a căutat o clinică medicală care să-i elibereze fișa medicală necesară pentru reînnoirea permisului de conducere auto.
„Am ales Sunday Medical din zona Ritmului, în apropierea pieței Obor din sectorul 2, pentru că era aproape de mine. Am văzut că nota clinicii de pe Google era minusculă, însă am zis să încerc”, povestește bărbatul pentru Libertatea.
S-a prezentat la sediul aglomerat, aflat la etajul unei clădiri înguste, unde a fost văzut de o persoană în vârstă care „mi-a luat tensiunea și m-a întrebat dacă sunt bolnav sau nu”. A fost rugat să vină a doua zi, să achite și să ridice fișa.
Am observat însă că pe fișă sunt șase parafe diferite, deși nu fusesem văzut de respectivii medici.
Sursa ziarului Libertatea:
Bărbatul s-a interesat și a aflat că e o practică. „Nu mi se pare normal să primească «apt medical pentru a conduce autovehicule» oameni cu probleme psihice majore sau de vedere, așa că am făcut mai multe plângeri”, povestește el.
Ancheta părea că merge
Primele două opriri au fost la Secția 9 de Poliție și la Ministerul Sănătății. Ministerul a redirecționat cazul către Direcția de Sănătate Publică (DSP), care a amendat clinica Sunday Medical cu 15.000 de lei. Însă nu pentru actul medical, ci pentru alte probleme.
Atât Poliția, cât și DSP au pasat cazul la Colegiul Medicilor din București (CMB).
În luna iulie 2021, petentul a avut o surpriză. CMB a pornit o anchetă disciplinară pe numele celor șapte medici prezenți prin ștampilă pe fișa medicală.
Apoi, bărbatul n-a mai primit, vreme de un an și trei luni, nicio veste.
Acțiunea a fost respinsă
La sfârșitul lunii octombrie 2022, Colegiul Medicilor i-a trimis petentului concluziile anchetei.
Completul format din președintele Florian Popa și doi membri, Rodica Bacruban și Sever Cristian Oană, a respins plângerea formulată împotriva medicilor.
Asta deși unii dintre ei au recunoscut că n-au văzut pacientul!
Un medic îi lăsa ștampila altuia
De exemplu, examenul neurologic apare ca fiind făcut de dr. Angela Mirela Soare (Gavenea).
În concluziile CMB, aceasta susține că din cauza „creșterii numărului de pacienți la clinica SC Sunday Medical, nu a avut timp să-i consulte pe toți”.
Ce făcea medicul? Îi „împrumuta” ștampila unui alt medic, specialistul ORL.
„Având o relație de prietenie cu dr. Roncea Ileana, medic specialist ORL, după ce a informat-o că nu poate consulta toți pacienții, i-a solicitat să-i lase parafa”, se arată în ancheta CMB.
Soare spune că nu știe dacă l-a consultat sau nu pe petent, deoarece pacienții nu se legitimează.
Un medic, plecat după ce a aflat de un dosar penal
Nici Ileana Roncea nu și-a adus aminte de consultație, însă a menționat că a renunțat la colaborarea cu clinica, din cauza numărului mare de consultații.
Medicul psihiatru Adina Menu a menționat că „nu cunoaște împrejurările în care a fost parafată cu codul ei de parafă fișa medicală” și că a renunțat la colaborarea cu Sunday, după ce a aflat de existența unui dosar penal. Este vorba de dosarul cu numărul 463/P/2019, în care clinica era anchetată cu privire la eliberarea fișelor medicale în absența medicilor specialiști.
Întrebați de Libertatea, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 2 n-au dat vreun răspuns.
S-a solicitat expertiză grafologică
Și Claudia Burcea, medic specialist medicină internă, spune că nu și-a recunoscut semnătura pe mai multe fișe.
Ea a solicitat „organelor de anchetă” să efectueze o expertiză grafologică menită să demonstreze că în acele fișe nu este semnătura ei.
Care a fost singura apărare a clinicii? Că nu poate trimite documentele din cauza „inundării subsolului clădirii unde clinica își derulează activitatea și unde se regăseau o parte din documentele societății”.
Cu toate acestea, Colegiul Medicilor a respins cauza pentru că:
- declarațiile medicilor sunt contradictorii și nu se pot proba;
- o serie de documente au dispărut, fiind distruse.
Președintele Comisiei de Disciplină din cadrul Colegiului Medicilor, unul dintre cei care au dat decizia, este prof. dr. Florian Popa, 76 de ani. Fostul deputat și senator PSD, dar și rector al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” n-a putut fi contactat de ziar.
Libertatea a solicitat un răspuns oficial din partea Colegiului Medicilor, pe care-l va publica de îndată ce va fi disponibil.
Experiment: întrebări și tensiune
Reporterii Libertatea au mers la clinica Sunday Medical, din cartierul Obor, pentru a vedea cum se obține fișa medicală. Primul pas a fost un test psihologic practic, care a constat în identificarea a trei modele de figuri. Deși am comis mai multe greșeli intenționate, am trecut testul cu brio.
Am fost apoi îndrumați către cabinetul unei femei în vârstă, al cărei nume nu se regăsește pe fișa medicală primită la final. Apare în schimb tensiunea pe care femeia i-a luat-o reporterului, dar în dreptul semnăturii și parafei doctorului Gabriel Berindei, de la medicină internă.
„Ne-am lovit vreodată la cap și ne-am pierdut cunoștința? Probleme psihice, amețeli, atacuri de panică, crize de epilepsie? Operații, fracturi importante? Probleme cu urechile? Purtăm ochelari de distanță?”, au fost întrebările adresate de femeie reporterului Libertatea, înainte de a-i lua tensiunea.
„Acum va trebui să revii la ora 12.00 să te vadă și ceilalți medici, ei sunt colaboratori externi și au un alt program”, ni s-a transmis.
„Ceva probleme? Nu? Gata”
Reporterul a revenit la ora indicată. Holurile înguste ale clinicii Sunday Medical erau neîncăpătoare, însă odată ce primul medic a ajuns, cu o întârziere de jumătate de oră, lucrurile s-au mișcat rapid.
„Aveți vreo boală cronică, faceți vreun tratament, ceva probleme cu inima, rinichii, diabet, lovituri la cap, pierderi de conștiență, epilepsie, astm? Boli serioase?”, au fost întrebările în cascadă puse de medicul Gabriel Berindei reporterului Libertatea. În mai puțin de un minut, aveam avizul de la medicină internă.
A urmat consultația la psihiatrie, realizată de dr. Mihai Mina Stoica. „Nu vă așezați, că imediat vă pun parafa. Ați trecut pe la Obregia? Nu. Ceva probleme de psihiatrie? Nu. Gata”.
Doi din șase
Reporterul Libertatea a fost îndrumat apoi spre recepție, pentru a achita 200 de lei, iar la final a primit fișa medicală și avizul psihologic. Pe fișa medicală sunt șase semnături și parafe: medicină internă, ortopedie și traumatologie, neurologie, psihiatrie, oftalmologie și ORL. Reporterul a fost văzut însă de doar doi medici, de la interne și psihiatrie.
Singurul nume din plângerea sursei care încă își pune semnătura și parafa pe documentele emise de Sunday Medical este dr. Nicolae Efimov, medic-primar ortopedie și traumatologie.
În punctul de vedere depus la dosarul deschis de Colegiul Medicilor, dr. Efimov a precizat că dacă pe fișă se regăsesc semnătura și parafa sa, înseamnă că a văzut pacientul și a constatat că este apt pentru conducere auto. Dr. Efimov nu l-a consultat pe reporterul Libertatea.
Fără a ne declina identitatea, am întrebat câțiva oameni care ieșeau din clinică dacă au fost consultați de toți medicii care apar pe foaie. „Eh, e o formalitate”, „În mare parte”, „Doi sau trei”, au fost răspunsurile.
Clinica: „Sunt situații rare”
Inițial, reprezentanții clinicii Sunday Medical nu au dorit să comenteze. Ulterior, aceștia au revenit și au precizat că vor răspunde în scris întrebărilor ziarului.
„Nu avem cunoștință despre existența unor plângeri (sesizări) privind aspectele semnalate. Echipa de medici din cadrul clinicii noastre, formată din specialiști atestați, este instruită să respecte metodologiile în vigoare privind examinările medicale pe specialități”, au răspuns aceștia.
În ce privește situația concretă, în care reporterul Libertatea a primit șase parafe, deși a fost văzut doar de doi medici, reprezentanții clinicii spun că nu au suficiente informații pentru a exprima un punct de vedere.
Am încercat să obținem informații dacă cele relatate ar fi fost posibile, medicii informându-ne că sunt situații rare, accidentale, când un solicitant este examinat prin prezența mai multor medici într-un singur cabinet.
Reprezentanții Sunday Medical:
Clinica subliniază și că greșelile intenționate comise de reporter la testarea psihologică nu sunt suficiente pentru a nu primi avizul, testul fiind corelat cu examinarea fizică.
„Testele au un rol important, însă psihologul care intră în contact cu solicitantul are suficientă pregătire, experiență profesională și metode de a aprecia, în urma observației și a dialogului direct, aspectele relevante în vederea stabilirii capacității, aptitudinii sau inaptitudinii de a conduce: ținută, asumarea sarcinii, stare de vigilență, echilibru, maturitate psihică, temperament, adaptare socială”, susține clinica.
Reporterului Libertatea nu i-a fost însă testată niciuna dintre aptitudinile pomenite mai sus.
Întrebați despre dosarul penal, reprezentanții clinicii au dat de înțeles că a fost clasat. „Clinica noastră a fost supusă unui control din partea organelor de cercetare ale Poliției, în limita competențelor legale, în dosarul la care faceți referire, fără a se stabili în sarcina noastră încălcări ale legislației”.
Profit de aproape 350.000 de euro
În ultimele declarații depuse la Registrul Comerțului, cei de la Sunday Medical au declarat un profit de aproape 350.000 de euro la o cifră de afaceri de 465.000 de euro, conform datelor prezentate pe platforma termene.ro.
Cei doi acționari ai companiei sunt Nicolae Chitic (50%) și psihologul Marina Nicoleta Drumea (50%), în timp ce administratorul companiei este Maria-Ruxandra Avramescu.
Răspunsul CMB: