În urma perchezițiilor de joi, au fost indisponibilizați 14.000 de euro și 12.500 de lei, autoturisme, telefoane și aparatură folosită la spargerea locuințelor.

Cam aceleași scene au avut loc acum 12 ani. Secvențele sunt aceleași, cu descinderi ale mascaților la clanul Pietroi.

Clanul este una dintre cele mai importante grupări infracționale din București și Ilfov. Și, după 12 ani, este tot în picioare. 

2007. De la Glina, la lupte de stradă pentru supremația în sectorul 3 al Capitalei

Gruparea interlopă condusă de Vasile Fierbântu, zis Sile Pietroi, specializată pe şantaje, extorsiuni şi tâlhării a reuşit, pe parcursul timpului, să-şi impună autoritatea în comunele ilfovene Glina, locul natal al liderului clanului, Căţelu şi Pantelimon până în sectorul 3 al Capitalei.

În toamna anului 2007, pe 4 octombrie, când a încercat să intre pe piața fărădelegilor şi în Capitală, interlopii au întâlnit rezistenţa clanului Chira, care controla zona Stadionului ”23 August”, actuala Arenă Națională. 

Cele două grupări au avut un conflict în cartierul Titan și s-au luptat atunci cu un adevărat arsenal de război, de la săbii şi topoare la arme de foc.Trei maşini au fost distruse şi un interlop din clanul Chira a fost grav rănit. 

Poliţiştii nu au putut face mare lucru, deoarece niciun membru al celor două clanuri nu a depus plângere. Așa acționa poliția atunci, deși infracțiunile violente sunt în sine incriminante și fără plângeri!

O plângere, în cele din urmă

Acțiunea de prindere a membrilor grupării conduse de Sile Pietroi a început în octombrie 2007, în urma unei sesizări de înșelăciune și șantaj primite de la o persoană care a reclamat că aceștia au obligat-o să cedeze mai multe autoturisme luate în leasing. 

În total, se adunaseră 11 plângeri de tâlhărie, lipsire de libertate, tentativă de omor calificat, loviri și alte violențe și ultraj contra bunelor moravuri pe numele membrilor grupării.

2008. Arestat, dar eliberat și cercetat în libertate

Vasile Fierbântu, zis Sile Pietroi sau “Măcelarul din Glina”, a fost arestat în luna iunie 2008, împreună cu alţi 16 membri ai reţelei, toţi căutaţi pentru infracţiuni cu violenţă, scria Mediafax. După audieri, nouă membri ai grupării au fost reţinuţi de procurori. Tâlhăria, lipsirea de libertate, şantajul şi tentativa de omor calificat erau câteva din actele de violenţă pentru care cei nouă erau cercetaţi, potrivit Antena 3.

Vasile Fierbântu, stânga, zis Sile Pietroi sau “Măcelarul din Glina”

Inițial, Sile Pietroi a reuşit să fugă de poliţişti, dar a fost capturat după 24 de ore, la o baltă privată de peşte din Giurgiu, informa Ziare.com. El avea asupra lui două arme – una cu gaz şi una cu bile, peste 2.500 de euro şi mai multe cartele telefonice noi.

Îi place să se bată în stradă, să ştie lumea că el este Sile Pietroi.

Caracterizarea procurorul de caz Maximilian Bălăşescu, citat de jurnalul.ro:

Cum a fost eliberat

Numai că, scria Hotnews, pe 21 noiembrie, Sile Pietroi a fost eliberat din arestul preventiv și a fost cercetat în stare de libertate.

“Am patru mașini luate în leasing pe care trebuie să le achit cu 300.000.000 lei vechi pe lună, având și un credit la bancă”

În primă fază, ziarul Gândul a scris că magistraţii care l-au eliberat au explicat că are rate la bănci pentru mașini luate în leasing. Declarația îi era atribuită judecătoarei Maria Tripăduş, de la Tribunalul Bucureşti. 

Ulterior, informa juridice.ro, CSM a transmis că “argumentul atribuit judecătoarei nu face parte din considerentele pentru care instanța a dispus revocarea măsurii arestării preventive”.

Relatarea potrivit căreia inculpatul ar avea debite la bănci a aparținut acestuia, în cadrul ultimului cuvânt acordat de către instanță.

”Inculpatul Fierbântu Vasile a susținut, în ultimul cuvânt, că este nevinovat, că are patru mașini luate în leasing pe care trebuie să le achite cu suma de 300.000.000 de lei vechi pe lună, având și un credit la bancă, solicitând cercetarea sa în stare de libertate”, transmitea Consiliul Superior al Magistraturii.

În plus, Sile Pietroi a mai spus că este cardiac şi nu suportă arestul. Frații lui spuneau că a suferit trei preinfarcte.

Interlopii lui Sile Pietroi aveau în spate polițiști?

Imediat după arestarea lui Pietroi de acum peste un deceniu, Poliția a fost zguduită de un scandal uriaș, după ce a ieșit la iveală faptul că înalți ofițeri ai Serviciului Investigații Criminale al Poliției Capitalei aveau legături strânse cu temuta rețea de interlopi condusă de Sile Pietroi.

Libertatea scris că totul a fost descoperit după arestarea membrilor unui clan rival. Poliția era pregătită și pentru arestarea membrilor clanului Pietroi. Spre stupoarea anchetatorilor, s-a constatat că existau scurgeri de informații care le permiteau interlopilor să se pună la adăpost ori de câte ori politiștii încercau să îi captureze.

“Faptele de vitejie” ale fraților lui Sile Pietroi, membri ai clanului

2020. Liderul clanului, sub control judiciar. Instanța i-a permis să plece de două ori în Antalya

Revenind la prezent, Vasile Fierbântu se află sub măsura de control judiciar, fiind cercetat în stare de libertate, după ce fusese reținut anul trecut într-un dosar de ultraj. Tribunalul i-a respins ultima contestație pentru măsura controlului judiciar, pe 7 septembrie.

Instanța i-a încuviințat lui Sile Pietroi părăsirea teritoriului ţării, în perioada 24-30.08.2020, pentru a se deplasa în Tucia, la Belek, Antalya.

Și între 26.06 și 5.07.2020, interlopul a primit permisiunea de a merge la clinica medicală Reyap.

În 2008, în campanie electorală! Cei implicați au negat

Sile Pietroi este cunoscut de presă şi pentru că s-ar fi implicat în campania electorală din Bucureşti de la alegerile locale din 2008 pentru primăriile de sector. Interlopul l-ar fi susţinut pe Răzvan Murgeanu – a pus zeci de membri de-ai clanului să lipească afişe electorale, să împartă fluturaşi şi să distrugă afişele contracandidaţilor.

Murgeanu a negat faptul că a primit ajutor din partea interlopului. El a susţinut că Titi Chira, din clanul rival lui Sile Pietroi, s-ar fi oferit să-l ajute în campanie, dar fără să-i ceară ceva în schimb. Libertatea scria că și numele primarului sectorului 3, Liviu Negoiță, a fost legat de Sile Pietroi. Acesta din urmă ar fi angajat echipe de minori care au împrăștiat pliante electorale pentru primar. Negoiță a negat și el legăturile.

Urmărește-ne pe Google News