Silvio Berlusconi, omul care a dominat politica italiană timp de mai mulți ani, a condus trei guverne și s-a remarcat prin stilul său excentric și prin scandalurile sexuale și de corupție, a murit luni, la vârsta de 86 de ani, la Milano.

Fostul premier se confrunta cu probleme grave de sănătate provocate de o leucemie și a fost spitalizat de mai multe ori în ultima perioadă. Vineri, Berlusconi a fost internat pentru ultima oară la spitalul San Raffaele din Milano.

Decesul a survenit în cursul dimineții de luni, scrie La Repubblica, care precizează că fratele și copiii fostului premier au ajuns la spital în momentul în care au fost anunțați că starea pacientului s-a înrăutățit.

Una dintre primele reacții a venit de la ministrul italian al apărării, Guido Crosetto, care a declarat că moartea lui Berlusconi a lăsat un „gol imens”. „O eră s-a încheiat… Adio Silvio”, a scris Crosetto într-un tweet.

O lungă carieră politică

De trei ori prim-ministru al Italiei, fondator al partidului Forza Italia și al unui imperiu de televiziune care a modelat societatea timp de peste două decenii, Berlusconi a lăsat o amprentă uriașă asupra Italiei.

Partidul Forza Italia a fost înființat în 1993. Un an mai târziu, Berlusconi devenea primul șef al guvernului ales în funcție fără să fi deținut anterior o funcție guvernamentală.

Cel de-al doilea mandat al său, dintre 2001 și 2006, este cel mai îndelungat mandat al unui lider italian după cel de-Al Doilea Război Mondial. El a revenit la putere în 2008, dar a fost forțat să demisioneze în 2011, pe fondul unei crize acute a datoriilor.

Dincolo de televiziune și politică, el a fost vreme de câteva decenii patronul clubului de fotbal AC Milan.

În tot acest timp, Berlusconi a avut abilitățile unui supraviețuitor, reușind să navigheze, cu pierderi minime, printre problemele de corupție și scandalurile sexuale care i-au marcat viața.

El a fost condamnat pentru fraudă fiscală la sfârșitul anului 2012, dar și-a ispășit pedeapsa de un an prestând muncă în folosul comunității, cu jumătate de normă, la un azil din Milano. A avut și o interdicție de a candida la alegeri, dar aceasta a fost ridicată la timp pentru alegerile generale din 2018.

Fostul premier a reușit să scape și de un proces în care era acuzat că a plătit pentru favoruri sexuale o minoră și, ulterior, a făcut abuz de putere pentru a acoperi fapta.

Ultima rundă de alegeri

Problemele de sănătate nu i-au dat pace, în special în ultima parte a vieții. În 2016, Berlusconi a fost supus unei intervenții chirurgicale pentru înlocuirea unei valve aortice defecte, iar în 2020 a fost internat în spital cu COVID.

El s-a confruntat cu complicații persistente provocate de virus, o experiență pe care a descris-o ca fiind „cea mai rea din viața mea”.

În ciuda vârstei înaintate, Berlusconi și-a condus partidul și în ultima rundă de alegeri, de anul trecut, el intrând apoi în coaliția de guvernare sub conducerea prim-ministrei Giorgia Meloni. El a fost ales de asemenea în Senatul italian.

De-a lungul vieții, Berlusconi s-a căsătorit de două ori. A avut apoi alte relații, inclusiv una cu Marta Fascina, o deputată de 33 de ani a partidului Forza Italia, cu care a avut o „căsătorie simbolică” în martie 2022.

Reacții din Italia și din lume

Moartea fostului premier a atras o mulțime de reacții, din partea aliaților și a rivalilor săi politici.

„Silvio Berlusconi a făcut istorie în această țară. Mulți l-au iubit, mulți l-au urât: astăzi toată lumea trebuie să recunoască faptul că impactul său asupra vieții politice, dar și asupra economiei, sportului și televiziunii a fost fără precedent”, a declarat senatorul Matteo Renzi, fost premier și unul dintre rivalii lui Berlusconi.

„În lunga noastră confruntare politică, am reprezentat lumi diferite și opuse, dar rivalitatea noastră nu s-a transpus niciodată în sentimente de dușmănie la nivel personal, menținând confruntarea într-un mediu de respect reciproc”, a declarat și fostul premier de stânga Romano Prodi, care a transmis condoleanțe familiei lui Berlusconi.

„A aprins și polarizat dezbaterea publică ca nimeni altul și chiar și cei care s-au confruntat cu el ca adversar politic trebuie să recunoască faptul că nu i-au lipsit niciodată curajul, pasiunea, tenacitatea”, a spus și fostul premier Giuseppe Conte.

O reacția a venit și de la fostul său club de fotbal AC Milan: „Îți mulțumim pentru tot, Presidente!”.


https://twitter.com/SempreMilanCom/status/1668176476192100352?ref_src=twsrc%5Etfw 

O reacție a venit și de la premierul maghiar Viktor Orban. „A dispărut marele luptător. Odihnește-te în pace, prietene”, a scris acesta pe Twitter.


https://twitter.com/PM_ViktorOrban/status/1668188704454656000?ref_src=twsrc%5Etfw 

 
 

Urmărește-ne pe Google News