Potrivit portal.just, Tribunalul București a impus pe 29 iulie 2020 un ordin de restricție, valabil 60 de zile, prin care îi interzicea fostului jurnalist să se apropie la mai puțin de 300 de metri de iubita sa, de reşedinţa acesteia şi de locul ei de muncă.
În plângerea depusă în instanță, femeia îl acuza pe Mănăstire de violență psihică și fizică.
Concret, pe 14 mai 2020, scrie femeia în plângere, Silviu Mănăstire „a devenit violent pe fondul consumului de băuturi alcoolice și a unei dispute casnice și a devenit agresiv față de concubina sa, având un limbaj agresiv inclusiv la adresa organelor de poliție”, potrivit deciziei instanței.
Instanța mai precizează că „pe fondul consumului crescut de băuturi alcoolice, (Silviu Mănăstire) își pierde cumpătul și devine impulsiv și agresiv chiar în prezența persoanelor apropiate și are manifestări antisociale chiar în prezența reprezentanților legii, iar aceste împrejurări conturează convingerea instanței de apel că integritatea fizică și psihică a apelantei-reclamante a fost pusă în pericol prin actele de violență fizică și psihologică”.
Iubita lui Mănăstire a fost cea care a anunțat forțele de ordine, prin apel la 112, despre episodul violent din 14 mai 2020.
Femeia a obținut un ordin provizoriu de protecție. Ulterior, Judecătoria Sectorul 1 a respins ordinul de protecție, dar decizia a fost întoarsă de Tribunalul București.
În documentele depuse în fața instanței este descris și episodul violent pentru care a fost reclamat Silviu Mănăstire.
„La data de 14.05.2020, pârâtul Mănăstire Silviu a lovit-o pe intimată, în mod repetat, cu palmele peste față, a strâns-o de gât, împiedicând-o să respire, a împins-o peste o masă și a amenințat-o că o omoară, în timp ce se aflau la locuința situată în București”.
Potrivit instanței, femeia a declarat că „între părți au existat în mod constant neînțelegeri, însă intimata nu a rupt relația, deoarece pârâtul i-ar fi luat cartea de identitate și a șantajat-o emoțional.”
La dosarul cauzei a fost depus și un certificat medico-legal din care a rezultat că femeia „a suferit leziuni traumatice care s-ar fi putut produce la data de 14.05.2020 prin lovirea cu un corp dur care nu necesită zile de îngrijire medicală.”
Cum comentează Silviu Mănăstire
Fostul jurnalist nu a fost prezent la termenele de judecată, fiind apărat de un avocat din oficiu. Întrebat de G4Media despre incidentul de acum doi ani, actualul politician a replicat: „din păcate, de data asta nu ai subiect. Ne-am certat și ne-am împăcat după două săptămâni”.
Victima a refuzat să comenteze incidentul când a fost contactată de G4Media.
PNL condamnă violența domestică
Silviu Mănăstire ocupă, din august 2022, funcția de secretar general adjunct al PNL, după ce în primăvară a renunțat la emisiunea pe care o prezenta la B1 TV.
În ultimii ani, PNL și reprezentanți de la vârful acestei formațiuni politice au condamnat fenomenul violenței domestice și au propus măsuri care să împiedice agresiunile împotriva femeilor.
„Condamn cu fermitate violenţa împotriva femeilor şi comportamentul abuziv, discriminatoriu, intolerabile pentru o societate democratică, bazată pe respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor”, transmitea premierul și președintele PNL Nicolae Ciucă în 2021, de Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor.
Secretarul general al PNL, Lucian Bode, în subordinea căruia se află Silviu Mănăstire, a refuzat să comenteze această situație când a fost contactat de G4Media.
O reacție a oferit însă Raluca Turcan, fost vicepremier al României numit de PNL. „Nicio astfel de faptă nu poate fi apărată. Din păcate, una dintre consecințele pandemiei a fost creșterea numărului de cazuri de violență domestică”, a declarat Turcan.
Întrebată despre o posibilă demitere din funcție a secretarului general adjunct, Turcan a răspuns că ceea ce a făcut Mănăstire „este un fapt reprobabil”, dar o posibilă sancține „este o chestiune de decizie la vârful partidelor”.