Ştii cum se spune, leneşul mai mult aleargă, iar scumpul mai mult păgubeşte: ce economiseşti azi luând cele mai ieftine crochete şi conserve vei da însutit, mâine-poimâine, la doctor. Fiindcă pisicile prost hrănite sunt foarte vulnerabile în faţa bolilor.
Ţine cont: are mania curăţeniei
– Nu e nici o exagerare, pisicile nu se ating de mâncare dacă simt că nu este proaspătă sau dacă ai aşezat gamela prea aproape de litieră.
– Nici plasticul nu le miroase a bine, fiindcă degajă nişte molecule ce le repugnă, aşa că cel mai bine este să pui mâncarea în gamele din sticlă sau porţelan, care trebuie să fie tot timpul de o curăţenie ireproşabilă.
– Atenţie şi la forma vasului: să fie cât mai plat, nu cu margini înalte. În timp ce mănâncă, pisicile vor să p o a t ă supraveghea ce se întâmplă în jurul lor.
– Castronelul cu apă trebuie să stea non-stop la dispoziţia miorlăitoarei. Verifică din când în când dacă l-a golit şi schimbă, în orice caz, apa cel puţin de două ori pe zi (sau cu atât mai des cu cât este mai cald în casă).
Conserve sau crochete?
– Forma de prezentare a hranei contează mai puţin, cea mai importantă este calitatea. Cumpără, de preferinţă, produse din gama premium, care conţin bucăţele de carne sau peşte selectate cu grijă, şi nu tendoane, piele şi alte reziduuri animale improprii şi pentru consumul felinelor, nu doar pentru consumul uman.
– Fă cumpărăturile din magazine specializate, ideal dintr- o farmacie sau dintr-un cabinet veterinar, unde primeşti şi sfaturi avizate.
– Pisica trebuie să aibă hrană la dispoziţie 24 de ore din 24 (îi place să mănânce puţin şi des). Lasă-i în gamelă crochete non-stop şi, dacă ţii neapărat, dă-i şi o conservă dimineaţa (aruncă ce rămâne nemâncat, după unadouă ore). Atenţie, crochetele şi conserva să fie din aceeaşi gamă! Cărniţa sau pateul serveşte- i-le la temperatura camerei sau călduţe: dacă sunt foarte reci, pisica va suspecta că are de-a face cu un cadavru şi nu se va atinge de mâncare!
Meniul: fără mari variaţii!
– Mulţi posesori de pisici le schimbă meniul, în ideea să nu fie unul prea monoton. Şi rău fac, fiindcă organismul pisicii este dotat cu enzimele necesare pentru a digera consecvent acelaşi tip de hrană, aşa că inovaţiile pot provoca tulburări digestive (diaree, în special).
– Din acelaşi motiv, e interzis să hrăneşti felina cu resturi de la masa ta: doar o iubeşti, nu o consideri coşul de gunoi al familiei!
Nu-i da nas!
Dacă cedezi “şantajului sentimental” şi te grăbeşti să-i oferi ceva nou de mâncare, când o vezi că strâmbă din nas la raţia obişnuită, o să facă din tine ce vrea – e pe cât de deşteaptă, pe atât de şmecheră. Deci o să devină tot mai mofturoasă. Un motiv în plus să alegi un tip de hrană care îi şi place îmblănitei, se şi potriveşte cu vârsta şi cu starea ei de sănătate şi pe care nu-l vei mai schimba decât la recomandarea medicului veterinar.