Aşezat într-o ambulanţă, plin de sânge şi de praf, Omran priveşte fix, buimac, în obiectivul aparatului de fotografiat, la câteva minute după ce a scăpat unui raid aerian. Așa ar putea fi descrisă fotografia care a amintit întregii lumi de fața războiului civil din Siria. La scurt timp, șefa diplomației europene a cerut, în numele celor 28 de țări membre UE, „oprirea imediată” a luptelor în orașul Alep  pentru a permite continuarea operațiunilor umanitare.

„Este necesar să se permită evacuările medicale, livrarea de ajutor umanitar și repararea infrastructurilor esențiale furnizării de apă și electricitate”, subliniază Federica Mogherini. În același timp, Rusia s-a declarat de acord cu instituirea unui armistiţiu în oraşul sirian Alep.

Citește și: „Băiatul din ambulanță”: Imaginile cu un copil din Siria care au șocat întreaga lume | VIDEO

Armistiţiul va permite de săptămâna viitoare livrarea unor ajutoare umanitare în Alep şi va fi un „proiect pilot” pentru viitoare posibile armistiţii, a anunţat generalul rus Igor Konaşenkov, un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării. El a afirmat că Moscova este pregătită să asigure protecţie eforturilor ONU de a oferi ajutoare în oraș.

Fotografia cu Orman, băiatul din ambulanță, a stârnit reacții și în Statele Unite. „Acel băieţel nu a avut o zi din viaţă fără război, moarte, distrugere, sărăcie în ţara sa”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, John Kirby.

Totodată, imaginile sfâșietoare au emoționat până la lacrimi o prezentatoare a postului CNN. Aceasta a început să plângă în direct, în timp ce prezenta știrea despre micuțul Omran.

Cum a fost realizată fotografia

Fotografia a fost realizată de Mahmoud Rslan, la puțin timp după ce micuțul Omran a fost pus în ambulanță. Confuz și șocat, copilul nu știe ce se întâmplă în jurul său.  „Am făcut multe poze cu copii morţi sau răniţi în raiduri cotidiene” asupra părţii rebele a Alepului, al doilea cel mai important oraş dintr-o ţară devastată de peste cinci ani de război, povesteşte Mahmoud, de la Beirut, contactat telefonic de AFP.
„De obicei sunt leşinaţi sau plâng. Însă Omran stătea acolo, fără glas, cu privirea goală, era ca şi cum nu înţelegea foarte bine ceea ce tocmai i se întâmplase”, a continuat fotograful. Înregistrarea video cu salvarea lui Omran este la fel de șocantă. Băiatul este surprins ştergându-şi fruntea însângerată cu mâna. Copilul îşi priveşte apoi mâna şi, nevenindu-i să creadă ce vede, şi-o şterge de scaun.

Vă avertizăm că sunt imagini cu puternic impact emoțional:

 

Omran se afla în locuința sa din estul orașului Alep, alături de familia sa, atunci când au avut loc raidurile, miercuri seară. Salvatorii au fost nevoiți să intre printr-un imobil adiacent să ajungă la familia băiatului. Cei care au intervenit l-au scos de sub dărămâturi mai întâi pe Omran, apoi pe fratele său și pe cele două surori, dar și pe părinții micuțului. Familia lui Omran a scăpat cu viață din raid, însă alte opt persoane, dintre care cinci copii, nu au avut același noroc.

Bătălia de la Alep, cea mai importantă de la începutul conflictului din Siria, în 2011, este crucială atât pentru regim, cât şi pentru rebeli. Cei doi adversari au comasat trupe în zonă şi încearcă să cucerească al doilea cel mai important oraş din ţară, împărţit începând din 2012 în cartiere rebele la est şi cartiere pro-regim la vest.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News