- Intervievată de Libertatea, Carmen Gheorghe, președinta Asociației E-Romnja, a spus că acest caz este unul clasic de „invizibilizarea și negarea unor fenomene”. Și că „este o retorică extrem de periculoasă în care să vorbești despre rasism în Ucraina înseamnă pentru mulți că, de fapt, hrănești propaganda rusă”.
- Toate aceste lucruri „nu reduc din gravitatea războiului”, dar, mărturisește Carmen Gheorghe, și activiștilor din România le-a fost dificil să discute despre rasismul unora dintre refugiații ucraineni la adresa romilor.
Unii soldați ucraineni poartă simboluri naziste, cum sunt „arici” lipit de uniformă, pe care sunt desenate un craniu și oase încrucișate. Astfel de simboluri erau purtate de gardienii din lagărele de concentrare, amintește ziarul american. În schimb, semnificația pe care soldații ucraineni o văd este aceea de suveranitate și mândrie ucraineană. „Simbolul poate trăi în orice comunitate sau în orice istorie, independent de modul în care este folosit în alte părți ale Pământului”, a spus, când a fost întrebat de ziar, Ihor Kozlovskyi, un istoric ucrainean și cercetător.
Fotografiile cu soldații ucrainieni purtând însemne naziste au apărut pe contul de Twitter al Ministerului Apărării din Ucraina. Ministrul apărării a afirmat însă că „Ucraina condamnă categoric orice manifestare a nazismului”.
Și pe contul de Twitter al NATO, notează The New York Times, a apărut, în martie 2022, o fotografie cu un soldat care purta însemnele naziste. Fotografiile au fost apoi șterse de pe aceste conturi.
Sprijinul pe care Ucraina îl primește din țările NATO ar putea fi afectat de aceste afișări ale soldaților purtând simbolurile naziste, crede cercetătorul Michael Colborne, dat fiind faptul că ele se suprapun peste propaganda Rusiei. Și o multiplică.
Ziarul notează că unii oameni aflați în poziții de conducere în Ucraina nu înțeleg sau refuză să accepte semnificația pe care aceste simboluri o au în majoritatea statelor NATO, chiar dacă și președintele ucrainean este evreu.
Pentru unii dintre ucraineni simbolurile, cum ar fi „Soarele negru”, un simbol nazist asemănător cu un astru în labirint și preluat apoi de mișcările neonaziste, ar reprezenta altceva: „mândria și suveranitatea Ucrainei”.
Carmen Gheorghe: „O retorică extrem de periculoasă”
Libertatea a discutat pe această temă cu Carmen Gheorghe, președinta Asociației E-Romnja, organizație neguvernamentală care activează de peste un deceniu în politici publice antirasism. Gheorghe a explicat că, în opinia sa, în acest caz al experienței ucrainene ne întâlnim cu „invizibilizarea și negarea unor fenomene”.
Este o retorică extrem de periculoasă în care să vorbești despre rasism în Ucraina înseamnă pentru mulți că, de fapt, hrănești propaganda rusă.
Carmen Gheorghe, E-Romnja:
„Da, e complicat. Și pentru noi ca persoane rome activiste a fost greu să spunem că ucrainenii săracii fug din calea războiului, dar când vin aici, unii sunt rasiști și trebuie să admitem asta”, a explicat aceasta.
Ea și-a amintit și de un moment recent din fotbal: „Cazul cu arbitrul care a zis despre un fotbalist «ăla negru» și a ieșit un scandal despre culoarea negru, că dacă o folosești nu ești rasist. Și câte poziționări, și câte polarizări au fost în momentul ăla în societate, mai ales în mediul academic, că nu ar fi vorba despre un caz de rasism. Sunt mulți negaționiști ai rasismului în România, dintotdeauna”.
„Nu reduce din gravitatea războiului”
Revenind la situația din Ucraina, Carmen Gheorghe a spus că „invizibilizarea și negarea unor fenomene nu reduc din gravitatea unor lucruri, cum este războiul din Ucraina. Tu poți să sprijini în continuare ceva, dar și să vezi că nu e ok atitudinea celuilalt”.
„Însă, dacă treci cu vederea unele fenomene, tu produci mai multă gravitate de fapt”, a spus ea.
„În vremurile noastre dacă încă ne ferim de cuvintele astea care n-ar trebui să diminueze din gravitatea lucrurilor, din gravitatea efectelor războiului asupra acestor oameni. Unii dintre ei sunt rasiști, cum există rasisți și la noi, și în alte țări. Și dacă știi asta, trebuie să-i înveți niște lucruri, că România e stat UE, unde nu e acceptabil, unde avem legislație antidiscriminare”.
E ca atunci când vorbim despre femei sexiste, dar care în același timp pot fi victime ale violenței, crede ea.
Nu face niciun bine dacă ascundem alte fenomene cum e rasismul, nazismul, homofobia, crezând că asta servește unui scop nobil.
Carmen Gheorghe, E-Romnja:
Extremiștii din Ucraina nu au pondere politică
NYT amintește în articolul său că unul dintre principalele fire narative ale lui Vladimir Putin, folosit în justificarea invaziei, este acela că Ucraina este un stat nazist. Ziarul amintește curentele de extremă dreaptă din societatea de la Kiev, dar și eforturi pentru reducerea influenței acestora făcute de către statul ucrainean. De pildă, încă înainte de război și de alianțele care vin cu un cost al racordării la principii euro-atlantice, extrema dreaptă în Ucraina a fost marginalizată politic și n-a avut o participare la guvernare.