„Păi, după mesajul acesta, pe care l-a trimis premierul, s-ar putea să crească numărul de protestatari mâine. Oamenii vor lucruri concrete. Cum își imaginează că o să intre oamenii la clasă în urma unui mesaj lansat de premierul României? Vrem lucruri concrete, asta ne cer oamenii, nu mai acceptă promisiuni ferme”, a spus Hăncescu, la puțin timp după anunțul șefului Executivului.
„Ne dorim ca elevii să încheie anul școlar în condițiile normale, dar mingea este la Guvern acum. Guvernul decide. Trebuie să înțeleagă și părinții, și copiii că demersul nostru este și pentru binele lor. Nu poți să ai profesori umiliți în România, să ceri învățământ de calitate unui profesor care ia 2.500 de lei, care este întreținut de bunici sau de părinți”, a mai spus liderul FSLI.
Ce afirmase premierul
Nicolae Ciucă le-a cerut profesorilor să renunțe la greva generală și să revină la ore, în contextul în care se apropie Evaluarea Națională și admiterea la liceu.
„Fac apel la cadrele didactice și la întregul personal din Educație să revină la catedră mai ales în această perioadă extrem de importantă pentru elevi, în care au nevoie de susținerea și încurajarea noastră”, a transmis șeful Executivului pe Facebook.
El a adăugat că este dispus la dialog cu reprezentanții sindicaliștilor din Educație pentru a găsi soluții.
„Guvernul pe care îl conduc înțelege importanța Educației pentru întreaga societate. Dincolo de modificările și reformele în plan legislativ, asigurăm resursele necesare și avem determinarea să găsim soluții la toate problemele acumulate de-a lungul timpului. Rămânem deschiși dialogului pentru ca împreună cu reprezentanții sindicatelor să găsim soluțiile care să reflecte importanța pe care o acordăm, și de o parte, și de cealaltă, elevilor, personalului din învățământ și calității actului educațional”, a adăugat Nicolae Ciucă.
Prima zi de grevă, după negocierile eșuate
Mesajul premierului a venit la o zi după ce negocierile sindicatelor din Educație cu Guvernul au eșuat, în contextul în care decidenții politici au propus bonusuri bianuale de 1.000 de lei pentru debutanți și bonusuri pentru profesorii care predau în școli aflate în zone defavorizate, ofertă respinsă de sindicaliști.
Drept urmare, de luni, 22 mai, peste 150.000 de profesori și peste 70.000 de angajați care fac parte din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic au intrat în grevă generală. Printre revendicări se numără majorarea salariilor, plecând de la principiul ca salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, adică 6.789 de lei, ceea ce înseamnă 4.000 de lei net.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro