Câștigătoare în cariera sa a turneului de la Roland Garros, dar și de la Wimbledon, Simona a reușit ca la finalul lui 2020 să-și consolideze poziția într-un top select. Al celor mai bogați români.
În clasamentul general ocupă poziția 140 din 300 de milionari români, însă Simona e pe locul 5 într-un clasament exclusiv al persoanelor de sex feminin, condus de Anastasia Soare, românca remarcată în industria de beauty din Statele Unite.
Disparitatea dintre averile celor mai bogați bărbați și ale celor mai bogate femei din România, așa cum reiese din Top 300 Capital, este o bună oglindă a raportului inegal de putere din societatea noastră.
În materie de salarii, România este astăzi bine plasată de mai multe studii internaționale pe scara țărilor care recompensează echitabil femeile și bărbații, dar afacerile și averile cumulate sunt o mărturie a unui trecut istoric în care inegalitatea de sex a fost evidentă.
În 2020 a câștigat doar două milioane de euro din premii
2020 a fost un an greu și pentru tenis, cu multe turnee amânate, iar cele care s-au desfășurat au avut zeci și zeci de restricții. Chiar și așa Simona a reușit să-și mai treacă în palmares câteva trofee.
Primul pe care și l-a adjudecat a fost la Dubai, în februarie, apoi la Praga, în luna august, iar ultimul, în septembrie, la Roma. În total i-au intrat în conturi aproape două milioane de euro.
Comparativ cu alți ani, n-a fost deloc un succes la capitolul financiar. În 2019, Halep și-a alimentat conturile cu 7 milioane de euro, iar în 2018, cu 7,5 milioane de euro. Aici nu sunt socotiți banii din reprezentările de imagine.
32 de milioane de euro, exclusiv din tenis
În 2020 a jucat doar 6 turnee și a acumulat în medie 40.000 de euro pe fiecare set câștigat.
În total, a câștigat 32 de milioane exclusiv din turnee, restul din sponsorizări, capitol la care e campioana sportivilor din România. Pe lângă Nike, alături de Halep au venit branduri importante din domeniul auto şi al ceasurilor de lux: Mercedes şi Hublot. Dar și companii din România, ca Banca Transilvania, Rexona, Avon sau Dorna.
Halep l-a depășit pe Gică Hagi cu 18 milioane de euro
Top 300 Capital o creditează pe Simona la finalul anului 2020 cu o avere de 47 de milioane de euro!
Făcând o comparația a banilor din conturi și a averilor pe care le deține, Simona detronează, la acest capitol, nume grele din fotbalul românesc. Halep are cu un milion de euro mai mult decât Cosmin Olăroiu și cu 10 mai mult decât Mircea Lucescu, doi dintre cei mai mari antrenori români, cu performanțe incredibile peste hotare.
Fost antrenor al CFR-ului, Dan Petrescu are 31 de milioane de euro, iar Gheorghe Hagi, cel mai mare fotbalist al României din toate timpurile, patronul celor de la Viitorul și al Academiei care-i poartă numele, are, în acest moment, o avere estimată la 29 de milioane de euro.
Bugetul Academiei pe an este de un milion de euro. Deci doar pe cheltuieli avem zece milioane de euro investiţi. Baza sportivă în totalitate a mai constat alte zece milioane. Totul în zece ani!
Gheorghe Hagi, patron Viitorul:
Are blocuri de apartamente în Mamaia și vrea un hotel în Constanța
Pe lângă banii din tenis și din contractele de publicitate pe care le are, Halep câștigă și din imobiliare. Una dintre cele mai mari investiţii pe care Simona le-a făcut a fost să achiziţioneze două hoteluri din Brașov, valoarea investiţiei a fost de 2.000.000 de euro.
Ea deține mai multe blocuri de apartamente în Mamaia, pe care le-a vândut în totalitate, în conturi intrând aproximativ 3 milioane de euro.
Chiar dacă blocurile nu sunt finalizate în acest moment, Simona are deja clienți de lux. Miliardarul Ion Țiriac a cumpărat două astfel de stabilimente în blocul lui Halep, pe care a plătit undeva la 300.000 de euro.
Iar pentru 2021, Halep nu vrea să renunțe la afacerile imobiliare și vrea să investească și într-un hotel de cinci stele, chiar în centrul Constanței, acolo unde a deținut pentru o scurtă perioadă o cafenea care îi purta numele, dar pe care a închis-o.
1,7 milioane de euro anual primește Simona Halep din partea principalului ei sponsor, compania de echipament sportiv Nike, cea care îi asigură ținutele pentru meciurile oficiale, dar și de antrenament.
Cum arată topul celor mai bogate femei din România
1. Anastasia Soare: 650 de milioane de euro
2. Anca Vlad: 480 de milioane de euro
3. Veronica Gușă de Drăgan: 250 de milioane de euro
4. Luchi Georgescu: 72 de milioane de euro
5. Simona Halep: 47 de milioane de euro
Anastasia Soare e cea mai bogată româncă
Clasamentului sexului frumos e condus de Anastasia Soare. Creditată cu 650 de milioane de euro, Soare e în top 10 al celor mai bogați români, situându-se pe poziția a 6-a a clasamentului general. Soare a câștigat banii din industria frumuseții, fiind cunoscută în Statele Unite ale Americii – acolo unde a emigrat la începutul anilor 90 – ca „Regina sprâncenelor”.
Două femei din România, în top 10 al milionarilor
Anastasia Soare nu este singura femeie de succes născută în România în topul celor mai bogați români. Pe poziția a noua din Top 300 Capital o întâlnim pe Anca Vlad, fondatoarea grupului Fildas Catena, cu o avere de 480 de milioane de euro.
Povestea a început în 1991, când a apărut pe piața din România compania Fildas, cu șapte angajați și cu o cifră de afaceri de 1,5 milioane de dolari. Din acel moment a decis să implice în domeniul farmaceutic, iar performanțele și realizările i-au fost recunoscute la nivel internațional.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro