Un material publicat în New York Times, prezentat sub forma unei simulări 3D, explică de ce este importantă distanțarea socială pe durata pandemiei de coronvirus.
Articolul pleacă de la recomandările Organizației Mondiale a Sănătății de a se păstra cel puțin un metru între persoane, sau chiar doi metri, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, entitatea care supervizează sănătatea publică în SUA.
Oamenii de știință care studiază transmiterea bolilor respiratorii precum gripa spun că infecțiile se produc, de obicei, atunci când o persoană sănătoasă intră în contact cu picăturile din tuse, strănut sau respirație ale unei persoane infectate.
NYT:
Astfel, folosindu-se de informații dintr-un studiu realizat de Universitatea Tehnică din Kyoto (Japonia), publicația americană ilustrează cum se pot răspândi picăturile rezultate din tuse într-o cameră închisă, de circa 60 mp.
“Cea mai puternică tuse eliberează aproximativ un sfert de linguriță de lichid, picăturile dispersându-se rapid în toată camera. Picăturile mari cad la podea sau se descompun în picături mai mici”, arată articolul citat.
“Picăturile mici pot circula prin aer 20 de minute”
Pericolul de infecție ar proveni în special dinspre picăturile mari, eliberate din tuse.
“Acestea pot călători mai departe de un metru față de persoana infectată, iar picăturile mici, cunoscute și sub denumirea de aerosoli, pot rămâne suspendate sau chiar circulă prin aer înainte să se așeze pe suprafețe. Ele se pot dispersa astfel vreme de 20 de minute”, mai punctează NYT.
Cercetătorii de la MIT, care studiază efectele tusei și strănutului, au observat că particule de la o tuse ajung până la 5 metri depărtare, iar cele de la un strănut, chiar până la 8 metri.
NYT:
De asemenea, NYT invocă studii care arată că “persoane infectate cu simptome ușoare sau fără simptome pot genera picături infecțioase prin vorbire sau respirație”.
Un discurs de 5 minute în spațiu slab ventilat, mai periculos decât o tuse infecțioasă
Și completează: “O persoană infectată care vorbește timp de cinci minute într-un spațiu slab ventilat poate produce mai multe picături virale decât o tuse infecțioasă”.
Acestea sunt o parte dintre motivele pentru care tot mai multe autorități sugerează cu insistență purtarea măștilor sau chiar obligă populația să le folosească, așa cum se întâmplă, de exemplu, în România în județe precum Suceava, Galați, Bacău sau Vrancea.
“O mască perturbă efectele unei tuse, ale strănutului sau ale respirației, captând picături înainte ca acestea să fie eliberate în aer”, explică NYT.