Florin Roșu a explicat pentru Libertatea că a dorit să vadă cât de bine pregătite sunt cadrele medicale într-un astfel de caz și care este timpul de răspuns al pompierilor.
„Știu că pompierii sunt profesioniști, voiam să aflu timpul lor de reacție, cât le ia să ajungă pe timp de noapte până la Spitalul de Lețcani, dacă, Doamne ferește, avem un incendiu. Nu am anunțat nici personalul, am mers la spital și le-am spus că simt miros de fum, astfel că au început acțiunea. Am făcut această simulare să vedem în cât timp putem să evacuăm pacienții, am făcut circuitele de așa natură încât să fie un acces facil atât la admisie, cât și la externare”, a explicat dr. Florin Roșu, noul manager al spitalului, după ce Carmen Dorobăț a fost condamnată definitiv la închisoare cu suspendare.
Totuși, nu a dus simularea până la capăt și a oprit personalul medical, după ce i-a văzut că au urmat toate protocoalele, la punctul în care se pregăteau să scoată pacienții în curtea spitalului.
Timpul de răspuns al pompierilor a fost de 12 minute. Din Iași până pe platforma unde e amplasat spitalul din preajma comunei Lețcani sunt puțin peste 20 de kilometri. În urma apelului la numărul de urgență, patru autospeciale de apă și unități suport s-au deplasat la Spitalul de la Lețcani.
Deși dr. Florin Roșu a declarat că timpul de intervenție este „unul extraordinar de rapid”, a admis că, în caz de incendiu, cea mai importantă este reacția personalului medical, fiindcă 12 minute reprezintă foarte mult în cazul unui incendiu într-o zonă bogată de oxigen, cum sunt saloanele de Terapie Intensivă.
„Am vrut să văd cum se echipează, să le văd calmul din ochi, trebuiau să fie stăpâni pe situație și au fost. Am mai făcut și înainte de pandemie exerciții, chiar înainte de primele cazuri din România. În februarie, spre exemplu, am admis la terapie intensivă o pacientă care avea gripă și le-am spus celor de gardă că, de fapt, este un pacient COVID. Am vrut să văd dacă și cum respectă protocoalele pentru care erau instruiți. Și eu, și ei avem ceva de învățat din astfel de simulări, este important. Pe hârtie poți să treci câte recomandări vrei, dar când lucrezi efectiv e cu totul altceva”, a mai spus dr. Florin Roșu.
Inspectorul-șef al ISU Iași a declarat pentru Libertatea că încurajează acțiuni de genul celei inițiate de managerul Florin Roșu.
„Noi chiar îi încurajăm, dar să fie efectiv neanunțate, că prin asta ne testăm și noi personalul nostru, începând cu prima verigă – dispeceratul. Și Institutul Regional de Oncologie a făcut asta, și Spitalul de Recuperare. Dar facem și noi fără să îi anunțăm, asta e procedura, să vedem cum acționează în anumite situații”, declarat colonelul Ionuț-Ciprian Grădinaru pentru Libertatea.
Exercițiul managerului de spital de la Iași a fost făcut în contextul incendiului de la Spitalul Județean din Piatra Neamț, din 14 noiembrie, care a cuprins două saloane de terapie intensivă și în urma căruia au murit 10 persoane.
Şase pacienţi aflaţi la ATI Neamţ, dar care nu au fost implicaţi în incendiu, au fost transferaţi la spitalul mobil de la Leţcani, întrucât secţia nu mai putea fi folosită. Ulterior, la Leţcani, cinci dintre ei au murit.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro