”Lipsa simulărilor în spitale e plătită cu vieţi, crede Carmen Mărginean, medic anestezist cu experiență de zece ani în în Anglia.
Pregătirea personalului medical pentru situații de genul ăsta se face doar pe hârtie, printr-un test în care ești sfătuit să copiezi răspunsurile! Știe cineva care este cea mai aproape ieșire, în caz de incendiu? Știe cineva unde este alarma de incendiu pe secția lor? Știe cineva cum faci evaluarea pacienților ATI? Teoria spune că pe orizontală, la distanță de două uși de incendiu, care îți asigură o oră!
Dr. Carmen Mărginean:
În Anglia, protocoalele se repetă până devin rutină
Dr. Carmen Mărginean face o comparație între modul în care este pregătit personalul medical din Marea Britanie și cel din România. La fel, medicul vorbește despre dotările esențiale care ar trebui să existe în spitale pentru astfel de dezastre.
”Spitalele din România nu sunt dotate cu targă și scaune speciale pentru evacuarea pacienților aflați în stare gravă. În Anglia, spitalul este dotat cu uși ignifuge, care se închid automat pentru a stopa extinderea flăcărilor”, spune dr. Mărginean, citată de Mediafax.
Spre deosebire de România, în Anglia protocoalele sunt repetate până când fiecare cadru medical își formează un reflex de a acționa alarma sau de a salva pacienții.
”Nici nu vreau să mă gândesc prin ce au trecut colegii mei, e aproape imposibil, ai nevoie de cel puţin o jumătate de oră şi două persoane ca să poţi să muţi atâţia pacienţi afară din ATI”, a mai spus Carmen Mărginean.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro