Sinan Pasa a dus razboaie pentru Imperiul Otoman timp de 20 de ani. Asta se intampla cu 450 de ani in urma. In zilele noastre, Adrian Stefanescu, cascadorul care a dublat personajul Sinan Pasa in secventa bataliei de la Calugareni, din filmul ‘Mihai Viteazul’, se lupta cu statul roman de 18 ani pentru a-si primi pensia. ‘Si inca nu am invins’, spune omul cu amaraciune.
Cascadorul Adrian Stefanescu (66 de ani), din Bucuresti, si-a rupt oasele pe platourile de filmare in 65 de pelicule de lungmetraj. Incepand cu ‘Dacii’, a dublat actori in scenele periculoase in mai toate filmele produse la noi. Face parte din generatia de aur a cascadorilor din Romania, din care il putem aminti si pe celebrul Sobi Ceh.
„Am facut multa baie atunci, si eu, si calul”
‘Cel mai drag rol imi este unul de tinerete, cand l-am dublat pe Sinan Pasa in momentul cand trebuia sa cada in raul Neajlov, de pe pod, cu cal cu tot. Am repetat de mai multe ori, dar nu iesea bine caderea si Sergiu Nicolaescu se enervase rau. Am facut multa baie atunci, si eu, si calul’, isi aminteste Adrian Stefanescu.
Incepand cu anul 1990, omul a inceput sa-si stranga documentele pentru pensionare ? ca sa fie pregatit din timp. Trebuia sa faca dovada vechimii in munca prin documentele de la studiourile Buftea si cele de la Circul de Stat.
‘In anul 2003 primesc decizia de pensionare cu suma de 2.150.000 lei vechi, adica 215 lei noi. Asta in contextul in care sunt pensionar de gradul intai. Am luat foc si m-am dus la casa de pensii sa vad ce se intampla. Acolo mi s-a spus ca nu mi se iau in considerare vreo 20 de ani lucrati la Buftea si la Circul de Stat, iar pentru restul perioadei mi se face calcul pe salariul minim pe economie. Am dat in judecata casa de pensii si, dupa multa tevatura, in 2005 primesc decizia definitiva si irevocabila ca documentele pe care le stransesem cu atata truda fac dovada ca am vechimea de 46 de ani’, ne-a spus ‘Sinan Pasa’.
Conform calculelor facute, pe baza tuturor indexarilor, cascadorul ar trebui sa primeasca ceva in jur de 1.500 de lei (15 milioane de lei vechi). Bucuria nu a fost insa de lunga durata. Casa de Pensii Bucuresti nu a luat in considerare hotararea judecatoreasca pe motiv ca documentele nu specifica clar care a fost contributia sociala platita din salariu. ‘I-am dat din nou in judecata. Acum am la dosar toate documentele necesare, e un teanc cu statele de plata si chitante din anii 60. Nu numai ca fac dovada darilor catre stat, dar, cum eram liber profesionist, mi se lua si 30 la suta impozit’, spune suparat ‘Sinan Pasa’.
Elizabeth Taylor si Richard Burton ar fi trebuit sa joace in „Mihai Viteazul”
Una dintre cele mai cunoscute pelicule romanesti din toate timpurile, ‘Mihai Viteazul’, este un film istoric biografic, avandu-l in prim-plan pe domnitorul valah care a unit cele 3 provincii romanesti in secolul XVII, in ciuda vointei Imperiului Otoman si a celui Habsburgic.
Acest film pune in scena, la scara larga, confictele de pe campul de lupta, combinate cu intrigi politice, crime, tradari si drame. Prestatia antologica a lui Amza Pellea, in rolul principal, nu face exceptie din acest tablou al superlativelor, actorul conferind personajului sau multa forta si charisma. ‘Dupa succesul international al filmului „Dacii”, firma americana Columbia a confirmat dorinta de a produce pelicula „Mihai Viteazul”, alaturi de noi.
Distributia inaintata de ei era: Orson Welles – imparatul Rudolf, Laurence Harvey – sultanul turc, Elizabeth Taylor si Richard Burton – cuplul Bathory, iar Charlton Heston – in rolul domnitorului roman. ?n plus, americanii ofereau 4 milioane de dolari pentru realizarea filmului. Cu acesti bani, productia ar fi fost de patru ori mai bogata. Totul s-a spulberat cand insusi Ceausescu a hotarat sa fie facut numai cu actori romani’, isi aminteste regizorul Sergiu Nicolaescu.