„Noi suntem într-o acțiune de protest, în grevă. Când va înceta protestul, totul va reintra în normal. Eu sper să nu se ajungă în faza aceasta. Dar acum, există această posibilitate, de amânare a examenelor”, a spus sindicalistul pentru Libertatea, înaintea negocierilor cu ministrul Muncii, Marius Budăi, care vor avea loc la sediul Ministerului Muncii.

El a precizat că nu vrea ca Marius Budăi să vină cu promisiuni în discuțiile de la ora 14.00, ci cu un OUG concret, care însă nu se poate da astăzi. Întrebat de Libertatea ce se va întâmpla, în contextul în care Ordonanța nu poate fi dată zilele viitoare, sindicalistul a răspuns că greva și protestele profesorilor vor continua.

„Este problema guvernanților. Nu acceptăm promisiuni fără acoperire. Totul depinde de soluția pe care o oferă Guvernul, iar această soluție trebuie acceptată de colegii noștri. Ei decid când se suspendă acțiunea de protest”, a adăugat el.

La rândul său, Simion Hăncescu, preşedintele FSLI, a spus că „cerința numărul unu” la negocierile care vor avea loc la Ministerul Muncii este un act normativ care să garanteze că noua lege a salarizării va prevede că un profesor debutant va avea 4.000 de lei net, „altfel, nu avem ce discuta”.

„Mandatul nostru este foarte clar. Dacă ne vine cu un proiect de ordonanță în care spune că salariul profesorului debutant va fi cel mediu brut pe economie în noua lege, este în regulă. Altfel, nu avem ce discuta. Nu știm ce vrea să ne spună domnul Budăi. Poate vor să dea o mărire suplimentară față de ce au dat ei cu primele acelea de 2.500”, a afirmat Hăncescu pentru Libertatea.

Noile discuții dintre ministrul Muncii, Marius Budăi, și sindicaliștii din Educație vor începe la ora 14.00, la sediul Ministerului Muncii. Greva cadrelor didactice a început acum o săptămână, pe 22 mai.

Ce vor sindicatele din Educație

În ultimele negocieri, purtate pe 25 mai cu reprezentanții Guvernului, sindcaliștii au cerut:

  • Majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice;
  • Emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, care este 6.789 lei, adică 4.000 de lei net.

În schimb, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a reluat duminică, 28 mai, propunerea Executivului, respinsă deja de profesori: prime de 2.500 de lei pentru cadrele didactice şi 1.000 de lei pentru personalul nedidactic.

Potrivit informațiilor Libertatea, premierul Nicolae Ciucă i-a cerut în aceeași zi ministrului Marius Budăi să se vadă luni, 29 mai, cu sindicaliștii din Educație pentru ca legea salarizării să fie gata cât mai rapid, iar profesorii să primească salarii mărite înainte de 15 iulie.

Un nou protest de amploare este așteptat în București marți, 30 mai, în Piaţa Victoriei şi apoi la Palatul Cotroceni. Potrivit sindicaliștilor, vor participa 20.000 de salariaţi din educaţie, adică mai mulți decât săptămâna trecută.

 
 

Urmărește-ne pe Google News