„Într-un fel sau altul, ne vom întoarce la catedră, dar problema aceasta va rămâne. Găsim doar justificări – nu se poate, deficitul, nu sunt bani. Nu e treaba noastră, e treaba unui Executiv, treaba unor politicieni care ar trebui să îşi facă datoria”, a spus Marius Nistor, citat de news.ro.
În acest moment, „Majoritatea profesorilor sunt în grevă. Avem peste 75% din corpul profesoral în grevă. Dorinţa este de a continua această grevă”, a mai spus Nistor.
El a cerut ca Ministerul Justiţiei să se implice, pentru că majorarea salarială promisă de Guvern nu se regăsește în textul Ordonanței de Urgență, ci doar în Nota de fundamentare a acesteia, care nu are putere de lege.
„Guvernul a argumentat, în discuţiile purtate cu noi, că nu apare în textul OUG pe motiv că o ordonanţă nu poate să conţină o prevedere care vizează o lege viitoare şi că ar deveni neconstituţională. Avem un Minister al Justiţiei, să vină să ne explice dacă se poate sau nu se poate acest lucru”, a punctat liderul de sindicat.
Precizările au venit în contextul în care Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au transmis că greva profesorilor continuă până când guvernanții vor introduce în textul de OUG faptul că salariul profesorului debutant va fi egal cu salariul mediu pe economie, adică 4.000 de lei net.
Care sunt solicitările profesorilor
La negocierile purtate pe 25 mai cu reprezentanții Guvernului, sindicaliștii au cerut:
- majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice;
- emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, care este 6.789 de lei, adică 4.000 de lei net.
Pe 1 iunie, Guvernul condus de Nicolae Ciucă a dat o Ordonanță de Urgență prin care a transmis că salariul personalului didactic va crește cu 1.000 de lei brut, lunar, iar al personalului nedidactic cu 400 de lei brut, lunar.
Dar sindicaliștii au acuzat că în OUG adoptată de guvern pe 1 iunie nu apare principala lor revendicare, mai precis garantarea că în noua grilă de salarizare profesorul debutant va pleca de la salariul mediu brut pe economie.
Marius Nistor a declarat recent pentru Libertatea că se poate vorbi de amânarea examenelor, dacă guvernanții nu își concretizează promisiunile prin OUG.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Firmy193 • 04.06.2023, 23:05
Aha. Încep să se prindă naivii că au făcut grevă degeaba. Greu. E clar că greva va ceda. E o chestiune de zile, nici măcar săptămâni. Tot la bani se gândesc pentru că îi pierd făcând grevă. Penibili greviștii. Nu mai merită respect.
Buder01 • 04.06.2023, 18:28
Numai dreptul la grevă poate asigura o negociere cu angajatorul. Cine nu are drept la grevă este călcat în picioare! De aceea dacă avem lege a salarizării unitare și lege a pensiilor (aproape) unitara trebuie sa acordăm și militarilor și polițiștilor dreptul la grevă. Nu e chiar atât de grav două sau trei săptămâni fără 112, fără pază la frontiera de stat, fără control antitero pe aeroport, fără SMURD sau descarcerare....