În scrisoarea deschisă, citată de News.ro, grupa sindicală constituită la nivelul MAE, în cadrul Sindicatului SCUT pentru Administraţia Publică, solicită ca ministrul să facă publice următoarele informații:

  • Motivarea comisiei din cadrul Ministerului Afacerilor Externe constituite din secretarii de stat Daniela Grigore-Gîtman, Janina Sitaru, Traian Hristea, secretarul general Lucreţia Tănase şi directorul general Irina-Felicia Marin, pentru propunerea numirii doamnei Bianca-Miruna Gavriliţă în funcţia de consul general, şef al Consulatului General al României la Bilbao, Regatul Spaniei.
  • Criteriile pe baza cărora doamna Gavriliţă a fost selectată dintre cele 6 persoane care au candidat pentru ocuparea acestui post în cadrul procedurii declanşate de MAE la 1 martie 2024, conform anunţului publicat în pagina Ministerului Afacerilor Externe, criterii ce nu au putut fi îndeplinite, cel puţin în aceeaşi măsură, de candidaţii cu statut de personal diplomatic şi consular de carieră.
  • Cum se promovează respectarea prevederilor Statutului Corpului Diplomatic şi Consular al României, respectiv condiţia de a nu face parte din partide politice, conform art. 17 alin. (1) lit. g)?

Sindicaliștii acuză astfel „politizarea domeniului consular” prin această numire.

„Apartenenţa doamnei Gavriliţă la formaţiunea politică din care a demisionat «cu o săptămână înainte», după cum chiar domnia sa declară public în interviu, demonstrează indubitabil politizarea domeniului consular şi o sfidare grosolană la adresa tuturor profesioniştilor de carieră din instituţia pe care o conduceţi şi care încă se doreşte a fi de elită”, se precizează într-un comunicat transmis miercuri, 17 iulie, de Cartel Alfa.

De asemenea, sindicaliștii denunță „o umilire publică la adresa profesioniştilor din diplomaţie, profesionişti care şi-au clădit cariere în decursul timpului, cu restricţii, studii solide şi programe de formare continuă, examene şi concursuri multiple”.

„Am demisia dată cu o săptămână înainte”

Libertatea a relatat pe 12 iulie că Guvernul Ciolacu a aprobat în ședința din 4 iulie 2024 nouă hotărâri vizând desemnarea de consuli generali la diverse reprezentanțe diplomatice ale României, una dintre numiri fiind cea a Biancăi Miruna Gavriliță, fost manager al Spitalului de Psihiatrie Jebel (județul Timiș), în prezent medic ginecolog la Maternitatea Bega din Timișoara.

Pentru numirea într-o funcție de consul este obligatoriu ca persoana în cauză să nu fie membră a vreunui partid politic.

„Am demisia dată cu o săptămână înainte de a mă înscrie. Am demisionat atât din funcția de președinte (n.r. – al organizației de femei a PSD Timiș), cât și din funcția de membru (n.r. – al PSD). Știam că trebuie să renunț”, a declarat Gavriliță pentru Libertatea.

„O foarte mare legătură” între medicină și diplomație

Bianca Gavriliță provine dintr-o familie cu tată iordanian și mamă româncă, este vorbitoare de arabă și engleză, dar nu vorbește limba spaniolă, însă nu consideră că acesta este un impediment pentru exercitarea noii sale funcții, precizând că spaniola este „o limbă destul de apropiată și se poate învăța destul de repede”.

„Eu înțeleg destul de bine, dar nu pot spune că sunt vorbitoare, neavând niciun curs oficial. Intenționez să fac un curs de limba spaniolă pentru a fi cât mai aproape”, a mai spus Bianca Gavriliță.

De asemenea, aceasta a declarat că, din punctul său de vedere, „este o foarte mare legătură” între medicină și diplomație „pentru că atât medicina, cât și postura aceasta de consul general presupun să lucrezi cu oamenii și cu nevoile lor, să știi să le gestionezi emoțiile, sentimentele, nevoile”.

„Și în medicină, și în activitatea consulară ai de-a face cu oameni care au diferite probleme. Dacă știi să gestionezi această relație, putem spune că acesta este punctul de legătură. Până la urmă este o chestiune de management”, a mai spus Bianca Gavriliță în discuția cu Libertatea.

Urmărește-ne pe Google News