„Este o lege care îi sancționează pe salariații activi. Vom sesiza Comisia Europeană în România asupra incertitudinilor pe care le aduce această lege. Am sesizat deja comisarul european pentru muncă! Singurii care beneficiază, pe termen scurt, de acest proiect sunt actualii pensionari aflați în plată. Nu pare să fie soluția pe care o așteptau lucrătorii din România! Pregătiți-vă, că în 2030 va fi crescută din nou vârsta de pensionare așa cum arată lucrurile, odată cu adoptarea proiectului!”, a declarat Dumitru Costin.
Într-o intervenție telefonică la Digi24, Dumitru Costin a subliniat că vârsta de pensionare din România va fi afectată pe viitor, de prognozele făcute de Comisia Europeană privind speranța de viață. „Acel articol (n.r. – din proiectul de lege) coroborat cu graficul Comisiei Europene duce la o creștere a vârstei de pensie, în anii următori, undeva prin 2030”, a avertizat Dumitru Costin
„De asemenea, modul în care vor fi calculate pensiile în viitor intră într-o zonă de turbulențe maxime. Sunt o sumedenie de referire la o mulțime de indicatori care vor fi comunicați de Consiliul Fiscal. Asta înseamnă că, în oricine an, ne putem aștepta la creșteri de contribuții la sistemul de pensii, la creșterea vârstei de pensionare, la creșterea duratei stagiului de cotizare. E posibil orice, oricând. Devenim o masă de manevră, o masă electorală de în funcție de interesele de moment ale unei coaliții care conduce România”, a mai sesizat președintele BNS.
El a mai deplâns modificarea legii pensiilor, amintind că a fost modificată de trei ori după anul 2000, și a precizat că se așteaptă la noi modificări după anul electoral 2024.
Ce prevede noua lege
Proiectul de lege a fost adoptat, marți, de Senat cu 85 de voturi „pentru”, 6 „împotrivă” și 19 abțineri. Legea va merge acum pentru votul final în Camera Deputaților.
Întreaga dezbatere din Senat s-a derulat fără ca ministrul de finanțe, Marcel Boloș, sau ministrul muncii, Simona Bucura-Oprescu, să vină în Parlament pentru a susține proiectul și a explica și cum este asigurată sursa de finanțare.
Liderii coaliției guvernamantale, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au anunțat că există un acord în coaliției pentru noua lege a pensiilor și că a fost identificată sursa de finanțare.
Punctul de pensie este în prezent de 1.785 de lei și va crește de la 1 ianuarie 2024 la 2.031 de lei.
Noul proiect al legii pensiilor prevede că pentru îmbunătățirea numărului de puncte pot fi cumpărați până la șase ani de vechime în muncă. Pensia pentru limită de vârstă este condiționată de realizarea unui stagiu contributiv de minimum 15 ani.
Liderii coaliției au dat asigurări că pensiile care se vor recalcula de la 1 septembrie 2024 nu pot să fie diminuate. În cazul în care după recalculare se obține o pensie mai mică, se va menține pensia actuală în plată.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
DanCraciunescu • 21.11.2023, 15:29
Pai da. Ca noi platim burtile alea mari bagate in costumele alea scumpe..
ED1953 • 16.11.2023, 10:37
Eu am muncit de la 24 ani - cand am terminat facultatea - pana la 65 de ani ( doar in privat dupa '89) pentru ca mi-a placut foarte mult meseria mea, desi supa lege puteam sa ma pensionez la 58 de ani.Am avut posturi de conducere ,deci am contribuit substantial.Si cu toate astea primesc o pensie de *** pentru ca punctul de pensie nu este calculat conf.actualei legi a pensiilor adica 45% din salariul mediu brut pe tara .Nu mai blamati pensionarii care au muncit pe " rupte ".