Membrii Federaţiei Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret și cei de la Federația Sindicatelor Libere din Învățământ au transmis, joi, printr-un comunicat comun, că, în ultima perioadă, deciziile importante care vizează funcționarea sistemului de învățământ au fost luate „în total dispreț față de salariații” din învățământ, transmit sindicaliștii.

Principalele nemulțumiri sunt legate de instruirea cadrelor didactice pentru a efectua testele de salivă în școli. Din momentul în care Sorin Cîmpeanu a anunțat acest lucru, o bună parte din cadrele didactice au transmis că nu doresc să facă această procedură.

Sindicaliștii îl critică și pe Cseke Atilla, ministrul Sănătății, care în urmă cu câteva zile anunța că această procedură nu este un act medical.

„Acuzațiile domnului ministru Cseke Attila-Zoltan, referitoare la fuga de răspundere a «pedagogilor», ne determină să îi reamintim acestuia că, în ultimii ani, Guvernul României a fugit de răspunderea care îi revedea, conform Legii cadru de salarizare, față de personalul didactic, amânând acordarea majorărilor salariale prevăzute de lege!”, se arată în comunicatul transmis de cele două sindicate.

În situația în care, până vineri Guvernul României nu va interveni pentru modificarea Instrucțiunii privind procedura de lucru privind realizarea testării cu teste rapide antigen din salivă, pentru diagnosticarea infecției COVID a elevilor în unitățile de învățământ, luni, membrii celor dor sindicate vor picheta, luni, 22 noiembrie 2021, începând cu orele 13.00, membrii sediile prefecturilor județene și al Ministerului Sănătății/Guvernului României, se mai arată în comunicat.

Reprezentanții celor două federații atrag atenția că testarea nu se poate face la nivelul școlilor în forma anunțată de autorități, deoarece „va afecta semnificativ desfășurarea procesului instructiv-educativ”.

O altă problemă semnalată este condiționarea deschiderii unităților școlare doar unde rata de vaccinare a salariaților este de 60%.

„Măsura a generat discriminare între angajații din învățământ și restul societății și, totodată, a avut efectul opus celui urmărit prin instituirea vacanței de două săptămâni, deoarece a condus la nedeschiderea fizică a unităților de învățământ situate în zone cu rată de incidență a cazurilor de COVID-19 foarte mică, sau chiar 0, cele mai multe fiind chiar în mediul rural”, mai transmit aceștia.

Ziarul Libertatea a încercat să obțină o reacție de la Ministerul Educației pe această temă, însă până la publicarea acestui articol, instituția nu a răspuns solicitărilor.

 
 

Urmărește-ne pe Google News