Cele trei federații sindicale din domeniu au subliniat, printr-un comunicat comun transmis luni, că la negocierile din 21 mai au respins „așa-zisa ofertă a Guvernului României”.
„Nu avem nevoie de ajutoare sociale! Nu suntem asistați social! Avem nevoie de salarii decente! Nu am decis să facem grevă peste noapte! Nu facem jocuri politice!”, transmit sindicaliștii.
Greva începută luni dimineață este a „oamenilor școlii, este greva celor peste 200.000 de angajați din învățământ, care s-au săturat de nepăsarea guvernanţilor”, mai precizează sindicaliștii, care le mulțumesc părinților și elevilor „pentru susţinere şi înţelegere” și atrag atenția asupra „manipulărilor și dezinformărilor de pe rețelele sociale și care apar în spaţiul public pe anumite site-uri”.
În acest context, reprezentanții celor trei federații sindicale subliniază că au organizat acțiuni de protest încă din decembrie 2021, cerând majorări salariale, în luna februarie a acestui an au anunțat că vor intra în grevă generală, iar înainte de declanșarea acesteia, astăzi, 22 mai, pe 17 mai a avut loc o grevă de avertisment de două ore.
Atenţionăm Guvernul României că, dacă în perioada imediat următoare nu se implică serios în soluționarea problemelor care fac obiectul grevei generale din învățământ şi nu vine cu propuneri care să fie acceptate de membrii de sindicat, salariaţii din educaţie sunt hotărâți ca, în paralel cu greva generală, să iasă masiv în stradă.
Federațiile sindicale din educație:
Negocierile de duminică dintre sindicaliști și reprezentanții Guvernului au eșuat. Executivul a propus oferirea de stimulente financiare de 1.000 de lei pentru debutanți si bonusuri pentru cadrele didactice titulare din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate, ofertă respinsă de sindicate.
Astfel, începând de luni dimineață, peste 150.000 de profesori din întreaga țară au intrat în grevă, alături de câteva zeci de mii de angajați din rândul personalului auxiliar și nedidactic.
Sindicaliștii cer majorarea salariilor „în conformitate cu importanța socială a muncii prestate”, astfel încât salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, adică să plece de la 4.000 de lei; indexarea anuală a salariilor personalului plătit din fonduri publice cu rata inflației să devină o regulă; plata orelor suplimentare pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic.
De asemenea, solicitările includ acordarea de sporuri, acordarea unor drepturi prevăzute de lege și de contractele colective de muncă – decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar sau compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat –, precum și creșterea anuală a investițiilor din învățământ.
Foto: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Mazavalt • 22.05.2023, 14:46
Ca de obicei profesori, desi sunt Dascali teoretic santajeaza guvernul pe viitorul (unora ca doar nu toti sunt copii de viitor) copiilor. Nu mai bine se discuta in vacanta despre revendicari SI NU SE MAI INCEPE ANUL SCOLAR DELOC?!?! Macar asa stiu si parintii ce sa faca in cazul in care nu mai incepe scoala....
andrei.v.c • 22.05.2023, 16:36
Mazavalt • 22.05.2023, 14:46
Ca de obicei profesori, desi sunt Dascali teoretic santajeaza guvernul pe viitorul (unora ca doar nu toti sunt copii de viitor) copiilor. Nu mai bine se discuta in vacanta despre revendicari SI NU SE MAI INCEPE ANUL SCOLAR DELOC?!?! Macar asa stiu si parintii ce sa faca in cazul in care nu mai incepe scoala....
daca tu nu ai avut nicio treaba cu scoala nu te baga ca musca in...