Sindicaliștii au transmis marți, 2 aprilie, că nu sunt de acord cu iniţiativa Ministerului Educaţiei privind introducerea camerelor video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice, al părinţilor și al elevilor care sunt monitorizați.
„Considerăm că aplicarea unei astfel de măsuri, fără consimţământul persoanelor supravegheate, reprezintă un atac la drepturile fundamentale ale cetăţenilor români. În acest sens s-au pronunțat și reprezentanți ai Autorității Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal”, se arată în comunicat.
FSLI şi FSE Spiru Haret au precizat că această măsură poate fi aplicată în școlile „unde există un istoric al cazurilor de violenţă”, însă „doar după ce atât personalul angajat în unitatea de învăţământ respectivă, cât şi părinţii şi-au exprimat acordul scris pentru montarea camerelor de supraveghere”.
Cele două federații sindicale sunt de acord că numărul cazurilor de violenţă din şcoli este în creştere, „dar nu putem spune că toţi angajaţii din Educaţie şi toţi elevii reprezintă un risc” și propun alte soluții.
„Cel mai important pas ar fi cel prin care relaţia părinte-profesor-elev va fi una reală, deschisă, la curent cu tot ceea ce se întâmplă în viaţa copilului. Creşterea numărului de psihologi şcolari, care să depisteze la timp comportamente problematice în rândul cadrelor didactice şi al elevilor, este absolut obligatorie! Dezvoltarea unor programe speciale de combatere a actelor de agresiune/abuz/bullying, care să fie puse în aplicare, nu bifate la orele de dirigenţie, ar ajuta în această luptă”, susțin sindicaliștii.
Aceștia au mai propus creşterea numărului de paznici şcolari și regulament mult mai strict privind sancţionarea celor care greşesc.
„Şcoala trebuie să rămână un spaţiu al educaţiei, dar nu prin forţă, violenţă, presiune, inclusiv cea a supravegherii audio-video permanente”, se mai arată în comunicatul semnat de Simion Hăncescu, președinte FSLI și Marius Nistor, președinte Federația Spiru Haret.
Ministrul educaţiei, Ligia Deca, a anunțat recent că, din cauza violențelor crescute în școli, s-a decis modificarea legii pentru ca şcolile să poată instala sisteme de supraveghere fără acordul părinţilor, elevilor sau al profesorilor. În acest moment, legea spune că școlile pot supraveghea ce se întâmplă în clase și pe holuri doar după consultarea părinţilor, elevilor sau a profesorilor.
Ministerul Educației a pus în dezbatere publică Planul Național de combatere a violenței școlare. Acesta prevede mai multe măsuri, precum montarea de camere video în școli, asigurarea protecției persoanelor și bunurilor și „identificarea timpurie” a elevilor agresivi și a victimelor pentru a fi consiliați psihopedagogic.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!