Federația Solidaritatea Sanitară a făcut o analiză a impactului OUG și susține, în comunicat, că majoritatea angajaților din Sănătate se află într-una din situațiile:
- nu vor putea beneficia de aceste drepturi deoarece unitatea depășește plafonul de 30% aferent sporurilor și indemnizațiilor
- vor beneficia de aceste drepturi, dar vor pierde alte drepturi salariale, în special din cauza reducerii sporurilor pentru condițiile de muncă
- vor beneficia de aceste drepturi, dar în condițiile în care vor scădea veniturile salariale ale altor categorii de angajați
„Nu știm dacă acest rezultat este cauzat de rea voință, de nepricepere ori de amândouă. Știm doar că pentru marea majoritate a angajaților din Sănătate care ar trebui să beneficieze de drepturile amintite în actul normativ efectul va fi nul, acolo unde nu vom asista chiar la reducerea veniturilor salariale”, se mai arată în comunicat.
Totodată, sindicaliștii acuză că plata sporului de noapte pentru asistentele medicale, infirmiere și brancardieri, cerut cu insistență, nu se regăsește în ordonanța adoptată ieri de guvern. „Altfel spus, guvernul nu a acordat niciun leu în plus pentru angajații din sănătate care lucrează în ture”, spun aceștia.
Sindicaliștii nu renunță la greva generală
În aceste condiții, revendicările Federației „Solidaritatea Sanitară” rămân aceleași și programul de proteste continuă astfel:
- demisia medicilor din CIM-urile aferente gărzilor suplimentare (protest în desfășurare)
- protestul angajaților din Sănătate care asigură continuitatea serviciilor medicale/funcționării unității (protest în desfășurare)
- 6 iulie – pichetarea tuturor spitalelor din țară
- 12 iulie – miting național al angajaților din Sănătate în Piața Victoriei
- 19 iulie – greva de avertisment
- 27 iulie – greva generală.
Guvernul a anunțat majorări din 1 august
Guvernul condus de Marcel Ciolacu a aprobat vineri, 30 iunie, o Ordonanță de urgență prin care personalul din sistemul sanitar public va beneficia de majorări salariale de la 1 august.
Concret, creșterile salariale promise de Executiv vor fi astfel:
- 500 lei pentru medicii specialiști și primari care efectuează lunar o gardă în afara normei legale de bază
- 1.000 lei pentru medicii specialiști și primari care efectuează lunar cel puțin 2 gărzi în afara normei legale de bază
- 500 lei pentru biologii, chimiștii și biochimiștii care efectuează lunar cel puțin 2 gărzi
- 500 lei pentru asistenții medicali, tehnicieni de radiologie şi imagistică licenţiati, asistenți medicali de laborator clinic licenţiați, licenţiați în balneofiziokinetoterapie şi recuperare, asistenți medicali dentari licenţiati, asistenți medicali de profilaxie dentară licenţiați, asistenți medicali licenţiați în nutriţie şi dietetică, moaşe, asistenți medicali, surori medicale, indiferent de nivelul studiilor
- între 100 lei și 300 lei lunar pentru fiecare zi lucrată în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale şi în celelalte zile în care, potrivit legii nu se lucrează, pentru toate categoriile de personal, cu excepția medicilor specialiști și primari și a biologilor, chimiștilor și biochimiștilor care efectuează lunar una sau două gărzi în afara normei legale de bază.
În plus, Executivul a anunțat vouchere de vacanţă şi posibilitatea salariaţilor concediaţi de a fi reangajaţi fără concurs.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Solteris • 19.07.2023, 08:36
Eu nu le-as da nimic. Ce tupeu pe spagari care fac mafie in spitale !!!
DoarDiviziaB • 19.07.2023, 22:17
Solteris • 19.07.2023, 08:36
Eu nu le-as da nimic. Ce tupeu pe spagari care fac mafie in spitale !!!
Jignești pentru că mai mult nu ești în stare. O sa mai explic ideea de șpagă. Șpagă este data de cei care vor sa fie operați de x sau y sau vor sa beneficieze de mai mult decât oferă sistemul. Adică mai multă atenție decât restul oamenilor. Adică 100 de oameni vor sa fie operați de Dr. Vasile în următoarele 2 săpt. Dar Dr. Vasile poate opera doar 20 așa că apare ideea căpcăunilor că pot oferi șpagă să intre în fața pentru că nu vor sa fie operați de Dr. Ionescu ci doar de Dr. Vasile. De asemenea se duce Popescu la asistenta elena și îi baga in buzunar 50 de lei pt a merge la mătușa de mai multe ori decât la alți pacienți. In ambele cazuri șpagă este generata, întreținută și încurajată de pacient sau însoțitor.