Sindicatul Meridian atrage atenţia premierului Ludovic Orban, membrilor Guvernului şi autorităţilor publice cu atribuţii în sfera securităţii naţionale că presiunile exercitate asupra Executivului pentru înscrierea Roşiei Montană în UNESCO aduc atingere gravă intereselor strategice ale României şi afectează siguranţa naţională.
Ieșirea sindicatului Meridian vine în contextul discuțiilor legate de procedura înscrierii Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO, situație prezentată pe larg de Libertatea.
”În comunicatul din 11 iunie 2018 (https://www.csnmeridian.ro/articol/ro/1601/), Confederaţia Meridian trăgea un semnal de alarmă avertizând autorităţile asupra faptului că înscrierea zăcământului de aur şi argint de la Roşia Montană în UNESCO afectează interesele economice şi strategice ale României şi că introducerea ”pe sub mână” a Roşiei Montane în UNESCO, fără nicio consideraţie faţă de interesele economice şi strategice ale României, reprezintă un act iresponsabil”, se arată într-un comunicat citat de Agerpres.
Atragem atenţia că nu salvarea Roşiei Montane se urmăreşte prin introducerea în UNESCO, ci blocarea celei mai mari resurse de aur şi argint din Europa, care se află acolo, resursă pe are statul român trebuie să o valorifice în interesul cetăţenilor săi.
Sindicatul Meridian:
Confederaţia subliniază că, prin implementarea proiectului Roşia Montană, România ar fi devenit principalul producător de aur şi argint al Uniunii Europene, revitalizându-şi industria minieră – ramura strategică a economiei naţionale – ”într-o perioadă în care preţul aurului şi argintului a atins preţuri fulminante”.
”Proiectul minier ar fi putut salva comunitatea”
”Proiectul minier de la Roşia Montană ar fi putut deopotrivă salva comunitatea minieră pe care aşa-zişii ”salvatori” au condamnat-o la sărăcie şi depopulare, membrii comunităţii fiind obligaţi să-şi părăsească vetrele pentru a-şi căuta de lucru în afara graniţelor ţării, în loc să muncească la ei acasă, în regiunea Munţilor Apuseni.
Din cauza neimplementării proiectului minier, investitorul a dat România în judecată la ICSID, solicitând despăgubiri de 4 miliarde de dolari, bani pe care îi vom plăti cu toţii, din propriile buzunare, în cazul în care România va pierde procesul”, se menţionează în comunicat.
Potrivit sursei citate, înscrierea Roşiei Montană în UNESCO ar fi pus în pericol soarta arbitrajului şi, de aceea, în cadrul sesiunii UNESCO care a avut loc în data de 2 iulie 2018 la Manama, în Bahrain, Guvernul României a solicitat amânarea înscrierii dosarului Roşia Montană în UNESCO până la soluţionarea litigiului cu investitorul, iar acest lucru a fost aprobat de Comitetul Mondial al Patrimoniului.
”Deşi nu cunoaştem motivele care au condus la luarea acestei decizii, din punctul nostru de vedere, Guvernul nu trebuia să amâne dosarul, ci să-l retragă definitiv şi să dea drumul la minerit – considerăm că există motive de ordin juridic pentru care Guvernul a solicitat amânarea luării unei decizii până la soluţionarea arbitrajului.
Ar fi lipsit de orice sens ca statul să revină acum asupra deciziei şi să solicite înscrierea Roşiei Montane în UNESCO, tocmai în mijlocul arbitrajului, decât dacă ar fi primit asigurări de la avocaţi că acest lucru ar fi benefic apărării României în procesul de la Washington.
De asemenea, nu înţelegem de ce se fac presiuni pe Guvern, atâta vreme cât termenul până la care România poate să solicite introducerea în UNESCO va expira abia anul viitor şi chiar şi după aceea, dosarul ar putea fi redepus în orice moment”, se afirmă în documentul citat.
”Nu există niciun motiv de urgență”
Confederaţia Sindicală Naţională Meridian îşi exprimă profunda îngrijorare cu privire la presiunile exercitate în ultima perioadă asupra premierului Ludovic Orban, a ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, şi a Guvernului în general, pentru reluarea de urgenţă a procedurilor de înscriere a Roşiei Montane în UNESCO, deşi nu există niciun motiv de urgenţă, existând în schimb riscuri majore asupra poziţiei statului în procesul de la Washington.
”Solicităm autorităţilor publice competente verificarea de urgenţă a motivelor pentru care Guvernul României este supus unor presiuni pentru luarea unor măsuri care pot aduce atingere interesului naţional, cu consecinţa pierderii procesului de la Washington şi plata unor despăgubiri uriaşe, contrar perspectivelor de dezvoltare economică şi socială ale României”, mai spune Meridian.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro