Dumitru Costin a precizat că un prim demers al sindicatului BNS este de natură juridică, prin sesizarea Avocatului Poporului, care poate merge mai departe și poate sesiza, la rândul lui, Curtea Constituțională. De altfel, în cazul Ordonanțelor de Urgență, doar Avocatul Poporului poate sesiza CCR-ul, iar prevederile Ordonanței intră în vigoare de la momentul publicării în Monitorul Oficial.

Dumitru Costin a precizat că a transmis Guvernului faptul că, prin Ordonanța de Urgență de modificare a Codului Fiscal, se încalcă două tratate internaționale, și anume Codul European pentru securitate socială și Carta socială europeană revizuită, care stabilesc ponderile cu privire la susținerea unui sistem de securitate socială, de către lucrători. El a explicat că există o limită maximă pe care lucrătorii o pot suporta. care a fost depășită prin transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

Potrivit liderului BNS, textul Ordonanței încalcă prevederile tratatelor internaționale, și, în plus, și articolul 11 în Constituție, care specifică clar importanța tratatelor ratificate de Parlamentul României, care sunt superioare legilor naționale.

”Am pregătit săptămâna viitoare sesizarea către Avocatulu Poporului, atât Blocul Național Sindical cât și membrii sindicatului, dar vom solicita și cetățenilor să sesizeze personal Avocatul Poporului. În paralel, vom avea acțiuni de protest, la Ploiești, Arad, Timișoara și săptămâna viitoare și în alte orașe”, a mai spus Costin.

El a arătat că urmeaă să contacteze și zona parlamentară, pentru că Ordonanța va merge la Parlament pentru dezbatere și adoptare la lege.

”Sperăm într-o judecată dreaptă și cinstită la Curtea Constituțională, avem multe argumente și nu credem că Avocatul Poporului nu va da curs acestei sesizări. Avem documente solide”, a mai spus Dumitru Costin, menționând că sibdicatele au primit un punct de vedere, la solicitarea lor, și din partea Comisiei Europene, document pe care îl vor aneza la solicitarea către Avocatul Poporului.

Guvernul Tudose a adoptat toate modificările aduse Codului Fiscal în ședința de miercuri, deși măsurile au fost criticate atît de sindicate cât și de patronate. În plus, în fața Guvernului a avut loc un protest față de aceste măsuri. Una dintre cele mai controversate măsuri din Ordonanța de Urgență este trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, despre care sindicatele spun că va duce la scăderea veniturilor brute ale salariaților din România.

Potrivit Ordonanței, se prevede reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10 la sută pentru salariați, pensionari, persoane fizice autorizate, pentru veniturile din drepturi de autor și alte venituri individuale, pentru chirii, dobânzi, pentru arendă, pentru activități agricole, silvicultură, piscicultură, venituri din alte surse și investiții, cu excepția veniturilor din dividente, unde impozitul rămâne de asemenea cinci la sută”

Totodată, se reduc contribuțiile sociale de la 39,25 la 37,25 la sută. Are loc, în plus, transferul contribuțiilor și sarcinilor fiscale privind contribuțiile sociale obligatorii datorate de angajator la angajat în cazul veniturilor din salarii și asimilate din salarii.

Citește și: Reacția Principesei Elena, mama fostului principe Nicolae: „Fiul meu a dat dovadă de dispreț față de România”

 
 

Urmărește-ne pe Google News