Cuprins:
Reacția vine în urma ordonanței „trenuleț” care prevede înghețarea salariilor bugetarilor în anul 2025, inclusiv ale celor din educație.
Hadăr a subliniat nemulțumirea sindicatelor față de această măsură, considerând că promisiunile guvernamentale nu au fost respectate și că este nevoie de acțiuni pentru a obține drepturile promise.
Nemulțumiri referitoare la implementarea Legii Salarizării
Liderul sindical a criticat, de asemenea, nerealizarea procesului de implementare a noii legi a salarizării, subliniind că, în ciuda unor creșteri salariale în ultimii doi ani, acest proces nu a fost finalizat.
Hadăr a atras atenția asupra incertitudinii privind aplicarea acestei legi și a dat exemple de amânări și prorogări care au avut loc în trecut.
Liderul sindical a abordat și problema salariilor tinerilor asistenți universitari, care, până la creșterea de aproximativ 3.000 de lei net obținută în urma grevei din mai-iunie 2023, nu erau suficiente pentru a atrage absolvenți de top.
„Am apreciat discuțiile de acum un an cu fostul prim-ministru Ciucă și cu actualul prim-ministru Ciolacu, care au fost foarte deschiși la rezolvarea acestei probleme. În urma acestor discuții, s-a acordat un plus salarial, altfel, în prezent, un asistent universitar ar fi câștigat între 2.800 și 3.000 de lei net. Vă imaginați cum ar putea un absolvent de vârf să fie motivat să vină să predea într-o universitate pentru un salariu de 3.000 de lei?” a declarat liderul sindical.
Critici referitoare la voucherele de vacanță
O altă problemă semnalată de Hadăr a fost legată de reducerea valorii voucherelor de vacanță acordate angajaților din educație.
Guvernul a propus ca statul să acopere doar 800 de lei din suma totală de 1.600 de lei, iar restul să fie plătit de angajați.
„Iarăși o altă nemulțumire este legată de voucherele de vacanță. Știm cu toții că [ordonanța de urgență prevede că] 800 lei se vor da de la stat și 800 trebuie să vină cetățeanul care i-ar dori. Acest voucher este în detrimentul turismului în ansamblul său, dar și o pierdere din partea salariatului de educație. Măcar să-i dea pe cei 800 fără să mai ceară să vină el salariatul 800 lei, pentru că în felul acesta reduce cheltuielile și se duce două zile la munte și consideră că s-a plimbat și el în concediu pe banii statului”, a declarat Anton Hadăr.
Hadăr a afirmat că această măsură afectează negativ angajații din educație, reducând astfel beneficiile acordate acestora în comparație cu alte state europene.
Reacții la subfinanțarea educației
Liderul sindical a subliniat și problemele cronice ale subfinanțării educației în România, atrăgând atenția asupra nerespectării legii educației în ceea ce privește bugetul alocat învățământului.
Hadăr a subliniat că, an după an, angajații din educație nu primesc ceea ce li se cuvine din bugetul de stat, ceea ce continuă să submineze sistemul educațional din România.
„Datoria noastră este să ne luptăm pentru că ați văzut că, dacă ne-am luptat – din păcate, numai pe această cale să obțin drepturi -, deci, dacă ne-am luptat acum un an și jumătate la grevele din vara anului trecut, s-a obținut ceva. Frumos ar fi, fericiți am fi dacă ni s-ar da aceste drepturi fără să ieșim în stradă, fără să deteriorăm activitatea din acele zile. Pentru că știți bine că se creează probleme dacă sunt protestele făcute în timpul anului școlar sau universitar. O luăm de la capăt, adică s-a promis ceva și nu s-a finalizat și trebuie să conștientizăm încă o dată că trebuie să i se acorde educației un rol prioritar”, a spus Hadăr în intervenție la TVR Info.
În ciuda acestor nemulțumiri, Hadăr a subliniat că sindicatele din Educație vor continua să lupte pentru drepturile lor prin acțiuni de protest, inclusiv pichetarea Guvernului, care va începe în perioada menționată.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
K476 • 01.01.2025, 15:33
Posturile din invatamant sunt monede de schimb ale partidelor. Tot ce se face prin scoli, manuale, site-uri de scoala, constructii, achizitii.. cam tot se face prin firmele de partid. Nimic la liber, nimic concurential, nici o initiativa libera.