UPDATE ora 15.35: Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunțat duminică, la finalul şedinţei de Guvern, că înscrierile pentru examenele de bacalaureat şi Evaluarea Naţională se vor prelungi cu încă trei zile, până pe data de 16 iunie, când toţi elevii vor trebui să aibă situaţia şcolară încheiată.

„Aşa cum ştiţi, conform calendarului actual, pe 13 iunie ar fi trebuit să se termine perioada de încheiere a situaţiilor şcolare pentru clasa a VIII-a şi pentru clasa a XII-a sau clasa a XIII-a la seral şi frecvenţă redusă. Această dată se va prelungi până pe 16 iunie. În cazul celorlalte clase nu se impun în acest moment modificări, ele având cursuri până pe 16 iunie”, a declarat ministrul.

„Practic, în acest moment, toate clasele, toţi elevii, până pe 16 iunie, trebuie să aibă situaţia şcolară încheiată. La fel, înscrierile pentru bacalaureat şi pentru Evaluarea Naţională se vor prelungi până pe 16 iunie”, a adăugat Ligia Deca. (Mai multe informații: Înscrierile la Bacalaureat și Evaluarea Națională se prelungesc până pe 16 iunie, anunță ministrul Educației)

UPDATE ora 11.15: Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că sunt „semnale pozitive” că greva generală din educație ar putea să se încheie mâine.

„Ceea ce am discutat astăzi este îmbucurător, ei (nr. liderii sindicali) spun că sunt semnale pozitive”, a declarat Ligia Deca, la finalul ședinței de guvern.

Întrebată de data la care vor intra în vigoare măririle salariale, în condițiile în care vor fi acceptate de profesori, Ligia Deca a precizat că această dată urmează să fie trecută în ordonanța de urgență care va fi adoptată.

„Creștere salarială va fi de până la 25% pe medie, pe OUG 53 (nr. cea din 1 iunie care prevedea o creștere de 1000 de lei brut) creșterea era undeva la 20 pe media, acum va ajunge la 25. Pe noua grilă de salarizare se va plecat de la salariul mediu brut per debutant, va consta de 50% de la 1 ianuarie 2024”, a explicat Ligia Deca.

UPDATE ora 10.15. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, în debutul ședinței de guvern, că va pune în transparență decizională conținutul ordonanței de urgență cu ultima ofertă făcută profesorilor pentru a încheia greva.

„Ne dorim să încheiem acest conflict de muncă pentru că este absolut o chestiune de responsabilitate față de sistemul de educație”, a declarat Nicolae Ciucă.

El a precizat că va aștepta mâine răspunsul profesorilor, iar apoi guvernul se va reuni într-o nouă ședință pentru a adopta măsurile.

UPDATE ora 10.00: Reprezentanții sindicatelor au anunțat, la ieșirea de la guvern, că au transmis guvernului că vor oferi răspunsul luni, la ora 10.00, întrucât profesorii vor să consulte documentul înainte de a oferi un răspuns.

„Colegii vor să vadă proiectul actului normativ. Ne vom pronunța mâine la ora 10:00. Una dintre cerințele noastre încă nu a fost îndeplinită.Vom transmite guvernului decizia noastră după ce colegii noștri intră posesia conținutului actului normativ. Până profesorii nu văd conținutul actului normativ, nu pot să se pronunțe”, a declarat Marius Nistor,  preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ Spiru Haret.

Mai exact, el a explicat că profesorii solicită ca măririle salariale prin noua grilă din legea salarizării să intre în vigoare în totalitate din ianuarie 2024, în timp ce guvernul a precizat că ele vor fi alocate în două tranșe, prima în ianuarie 2024 și a doua în ianuarie 2025.

„Cu alte cuvinte, mâine este grevă în toate școlile”, a completat Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

La această oră, guvernul se reunește în ședință pentru a finaliza actul normativ cu ultima ofertă înaintă profesorii, cât și ordonanța care prevede că probele orale ale examenului de bacalaureat nu se vor susține și vor fi echivalate cu notele din timpul liceului.

***

Ultima ofertă a guvernului prevede o creștere salarială de 25% și un bonus de 1.500 de lei net anual pentru personalul didactic și didactic auxiliar până în 2027, 500 de lei net pentru personalul nedidactic tot până în 2027 și 50% prima tranșă din noua grilă de salarizare de la 1 ianuarie 2024.

În schimb, guvernul cere liderilor de sindicat să se prezinte duminică dimineață la ora 9.00 la Guvern și să anunțe încetarea grevei, potrivit TVR.

„Această nouă ofertă reprezintă o majorare medie de 25 de procente a salariilor, coroborată cu plata a 50% din diferența care rămâne dintre salariul din 2023 și salariul din 2024. Această diferență de 50% urmează să se aplice de la 1 ianuarie. Asta este ceea ce ni s-a comunicat. În plus, 1.500 de lei – o primă în octombrie pentru (personalul) didactic și auxiliar și o primă de 500 de lei pentru nedidactic”, a spus Laviniu Lăcustă pentru Libertatea.

Oferta a fost făcută după ce sindicatele au anunțat sâmbătă respingerea de către profesori a ofertei prin care guvernul propunea ca profesorii să primească fiecare 1.500 de lei net în luna octombrie și, de la 1 ianuarie 2024, o creștere salarială cu 45% din diferența dintre salariul actual și cel din viitoarea grilă inclusă în viitoarea lege a salarizării.

Greva generală este în desfășurare de trei săptămâni. Profesorii au oprit lucru de luni, 22 mai, iar una din principalele lor revendicări a fost ca salariul debutantului să se calculeze după salariul mediu pe economie.

Din cauza prelungirii grevei profesorilor, vineri, Ministerul Educației a pus în dezbatere publică un proiect de OUG prin care probele orale de la examenul de Bacalaureat de anul acesta nu se vor mai susține, ci se vor echivala. Nici evaluarea de la clasa a VI-a nu se va mai susține.

 
 

Urmărește-ne pe Google News