Atât ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cât și șeful DSU, Raed Arafat, au dat sâmbătă asigurări că testele de salivă sunt conforme, după ce senatorul USR Ștefan Pălărie a anunțat că mai multe școli au primit astfel de teste fără instrucțiuni de folosire și neambalate individual.

„Testele din salivă care au ajuns în inspectoratele şcolare nu respectă nicio regulă de siguranţă sanitară, acestea urmând să fie manipulate de cel puţin trei persoane înainte să ajungă la elevi, în condiţiile în care nu toate piesele care formează kit-ul sunt ambalate şi sigilate individual. Solicităm, pe această cale, Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), cea care a elaborat cerinţele de performanţă şi de reglementare, să explice cum pot fi aceste teste distribuite către elevi, respectându-se în acelaşi timp şi regulile sanitare”, au transmis, într-un comunicat de presă, cele două federaţii sindicale reprezentative pentru învăţământul preuniversitar.

Sindicaliștii consideră că de livrarea testelor către fiecare școală trebuia să se ocupe Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), în condiţiile în care contractele pentru achiziția acestor teste au fost semnate de această instituţie.

„Întrebarea firească pe care şi-o pun părinţii şi cadrele didactice este următoarea: instituţia care a lansat licitaţia, a întocmit corect Caietul de sarcini privind distribuirea acestor teste? Dacă a fost întocmit corect, se respectă regulile stabilite? Opinia publică aşteaptă nişte explicaţii, urgent! Altfel, această mult aşteptată testare riscă să se transforme într-un mare eşec! Cine îşi permite să-şi bată joc de sănătatea copiilor şi a cadrelor didactice este iresponsabil”, mai spun reprezentanții celor două sindicate din Educație.

Sindicaliștii susţin că au primit numeroase semnale din ţară prin care directorii şi angajaţii din unităţile de învăţământ au fost chemaţi sâmbătă, 27 noiembrie, să ridice testele, deşi ministrul Sorin Cîmpeanu a dat asigurări vineri că livrarea către şcoli nu se va mai face în aceste zile libere legale.

Cerem imperativ Guvernului României şi Ministerului Educaţiei respectarea dreptului angajaţilor la zilele libere legale şi propunem ca aceste teste să fie distribuite pe 2 şi 3 decembrie, urmând a fi utilizate începând cu 6 decembrie. De asemenea, solicităm ca, măcar începând cu următoarea tranşă de teste, acestea să corespundă normelor sanitare şi să fie ambalate individual.

FSLI şi FSE „Spiru Haret”:

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a anunţat sâmbătă, într-o conferinţă de presă ținută la sediul Guvernului, că testele de salivă destinate unităţilor şcolare conţin un pliant cu instrucţiuni de folosire, iar acesta trebuie multiplicat la nivelul fiecărei şcoli.

„Este una cu un set de instrucţiuni care se multiplică acolo. Nu trebuie decât la nivelul şcolii să multiplice instrucţiunea dată ca să fie dată la fiecare persoană care va administra testul. Instrucţiunile pentru test au ajuns”, a declarat Raed Arafat.

Vineri, senatorul USR Ștefan Pălărie anunța că mai multe unități de învățământ au primit doar cutiile cu teste, fără instrucțiuni de utilizare și prospect.

„Astăzi seara la ora 18.30 au sosit în școli testele de salivă mult promise. În niște cutii mari de carton în care se găsesc 50 de bețișoare într-o pungă, 50 de căpăcele într-o pungă, 50 de flacoane într-o pungă, 50 de pliculețe cu substanță într-o pungă. Fără instrucțiuni, fără prospect. Noaptea minții!!!! Ordinul este ca joi toți copiii din școală să primească câte un test de salivă aplicat. Profesorii trebuie să găsească soluții ca din seturi de batjocură de 50 de căpăcele și alte ingrediente să asambleze kituri unitare complete”, a scris senatorul USR, pe pagina sa de Facebook, atașând și câteva fotografii cu testele rapide de salivă care au fost distribuite în unitățile de învățământ.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a reacționat sâmbătă și a respins acuzațiile lansate de Ștefan Pălărie.

„Inspectoratele școlare județene au primit ceea ce s-a achiziționat, adică două tipuri de teste până acum. Unele ambalate la cutii de câte 25, altele ambalate la cutii de câte 50. O cutie conține 5 categorii de componente și un pliant de instrucțiuni, precum și un certificat de conformitate. Deci afirmația cum că nu sunt conforme este falsă. Astfel de afirmații trebuie taxate, inclusiv penal, pentru că achiziția făcută la nivel guvernamental s-a făcut cu cerința deținerii certificatului de conformitate”, a afirmat ministrul Educației, într-o intervenție la Antena 3.

Sorin Cîmpeanu a recunoscut, totuși, că testele nu au venit ambalate individual, dar a precizat că în multe școli problema a fost deja rezolvată.

„Există această problemă (testele nu sunt ambalate individual, n.r.) și, v-am spus, sunt inspectorate județene care au achiziționat și pungi sterile (…), inclusiv mănuși de unică folosință pentru manevrarea acestor teste. De asemenea, fiecare test va fi însoțit de o copie a instrucțiunii și o copie a certificatului de conformitate”, a precizat oficialul guvernamental.

Urmărește-ne pe Google News