UPDATE ora 12.50. „Mereu sacrificați, niciodată respectați”, „Nu vrem pensii speciale, vrem salarii normale”, „Vrem salarii decente”, „Respectați drepturile salariaților din educație”, „Vrem decidenți educați pentru o României educată”, „România educată scoate profesorii în stradă”, au fost doar câteva din bannerele afișate de sindicaliștii care au protestat în fața sediului Guvernului.

Protestul, la care au participat în jur de 1.000 de oameni, a durat între 11.30 și 13.30.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 9


Știrea inițială. Acțiunea este organizată de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET” şi Federaţia Naţională Sindicală „ALMA MATER”, „în numele celor peste 350.000 de salariaţi din învăţământ ale căror drepturi şi interese le reprezintă“, potrivit unui comunicat preluat de News.ro.

Protestul urmăreşte să atragă atenţia asupra problemelor cu care se confruntă, în primul rând, personalul nedidactic, dar şi personalul didactic, probleme generate de „salarizarea nemotivantă”.

„Nu trebuie uitat că personalul nedidactic este singura categorie de bugetari care, nici în anul 2023, nu a atins nivelul salariilor de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022. Salariile de bază ale personalului nedidactic se situează între 1.800-2.300 de lei, iar creşterea inflaţiei (16,4% în luna decembrie 2022), concomitent cu creşterea preţurilor la produsele de bază şi la utilităţi au condus la creşterea gradului de sărăcire”, transmit sindicaliştii.

Potrivit acestora, salarizarea personalului  didactic „nu reflectă importanţa socială a muncii depuse de cadrele didactice”.

„Atragem atenţia asupra unei situaţii îngrijorătoare: din cauza salariilor foarte mici din sistemul educaţional ne confruntăm cu o lipsă acută de cadre didactice calificate – foarte puţini tineri aleg să profeseze în sistemul de învăţământ, iar cei aflaţi la sfârşit de carieră aleg să se pensioneze. Totodată, în ultimii ani s-a ajuns la o situaţie revoltătoare: se constată o creştere alarmantă a numărului de cadre didactice necalificate din unităţile de învăţământ, în loc ca numărul acestora să scadă anual”, spun federațiile din Educație, în comunicatul lor.

Acestea atrag atenţia că personalul didactic şi nedidactic nu beneficiază de sporurile pentru condiţiile de muncă. Ei cer şi adoptarea unui act normativ care să repoziţioneze salariaţii din învăţământ în ierarhia funcţiilor bugetare, astfel încât funcţiile didactice să nu se mai regăsească în pătrimea inferioară, ci, să fie poziţionate în raport cu nivelul de calificare profesională şi importanţa pentru societate a activităţii de educare a tinerelor generaţii.


 
 

Urmărește-ne pe Google News