„Sindicatele din penitenciare consideră că măsura luată de profesori de a declanșa greva generală este una legitimă, atât timp cât un profesor își începe cariera cu un salariu de 2.400 de lei”, scrie în comunicatul transmis joi, 18 mai, în care nu se precizează concret ziua în care sindicaliștii din penitenciare vor ieși în stradă să protesteze.

Sindicaliștii spun că politicienii ar trebui să înțeleagă faptul că educația, sănătatea și siguranța națională sunt vitale pentru un stat de drept funcțional.

„România este țara cu cei mai mulți analfabeți din Europa, iar această situație denotă lipsa de interes a clasei politice pentru educația românilor. Lipsa de educație și un învățământ pe butuci au ca efecte, printre altele, creșterea infracționalității în România”, a precizat Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Sindicatul transmite și că „Guvernul României cheltuiește lunar aproximativ 6.000 de lei cu un deținut, în timp ce educatorii, învățătorii, profesorii își încep carierele cu un salariu de aproximativ 2.400 de lei”.

„Paradoxal, cifrele demonstrează că politicienii respectă mai mult infractorii decât pe propriii lor dascăli. Condițiile de detenție din închisori sunt superioare condițiilor din școlile din mediul rural. Fără educație în condiții corespunzătoare, fără dascăli motivați din punct de vedere financiar, învățământul românesc nu are nicio perspectivă de dezvoltare”, mai scrie în comunicat.

Grevă generală în învățământ din 22 mai

Reprezentanţii federaţiilor sindicale din educaţie au anunțat că vor declanşa greva generală de luni, 22 mai. Printre revendicări se numără majorarea salariilor, plecând de la principiul ca salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, adică 6.789 lei.

În afara profesorilor, și lucrătorii din Sănătate au anunțat vor intra în grevă generală, pe 1 iulie, după ce în prealabil vor face o grevă de avertisment pe 27 iunie, a anunțat Federaţia Solidaritatea Sanitară.

Urmărește-ne pe Google News