„Mesajul colegilor a fost clar: am mai semnat acorduri care nu au fost respectate. Avem nevoie de majorări, nu de prime/vouchere. Acordul trebuie să-l facă doar clasa politică și, în urma acestui acord, să se adopte un act normativ pentru majorarea imediată a salariilor”, se precizează în comunicatul semnat de liderii de sindicat Simion Hăncescu și Marius Nistor.
„Mesajul colegilor care sunt în grevă este clar: greva continuă!”, se mai arată în mesaj.
Sindicaliștii au precizat că solicitările au rămas aceleași, dinaintea discuțiilor de marți, 30 mai, de la Cotroceni.
Care sunt solicitările profesorilor
La negocierile purtate pe 25 mai cu reprezentanții Guvernului, sindicaliștii au cerut:
- Majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii salarizării unice;
- Emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, care este de 6.789 de lei, adică 4.000 de lei net.
În schimb, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a reluat duminică, 28 mai, propunerea Executivului, respinsă deja de profesori: prime de 2.500 de lei pentru cadrele didactice şi 1.000 de lei pentru personalul nedidactic.
Luni, 29 mai, cele trei mari federații sindicale din Educație au cerut la discuțiile cu ministrul muncii, Marius Budăi, să crească salariile până la finalul anului, dar raportat la salariul minim de 3.000 de lei, și să li se garanteze prin OUG că în legea salarizării, profesorul debutant va avea salariul cel puţin egal cu salariul mediu pe economie, adică 4.000 de lei net.
Cea mai amplă manifestație de la declanșarea grevei generale din Educație
Aproximativ 10.000 de profesori din toată țara s-au adunat marți, 30 mai, în Piața Victoriei din București. După discuțiile purtate la prânz între liderii celor trei mari federații sindicale și premierul Nicolae Ciucă, sindicaliștii au anunțat că au primit aceeași ofertă pe care au respins-o în trecut, prin urmare, greva va continua.
La amiază, mulțimea a plecat în marș spre Palatul Cotroceni. Aici, sindicaliștii au discutat o oră și jumătate cu președintele Klaus Iohannis, care le-a transmis că nu poate fi adoptat un act normativ de creștere imediată a salariilor, dar a promis că va gira un acord politic care să le rezolve doleanțele prin legea salarizării. Sindicaliștii le-au transmis protestatarilor rezultatele negocierilor, dar profesorii nu au acceptat și au scandat că nu vor ceda și că nu renunță la grevă.
Ligia Deca, ministrul educației, a declarat luni, 29 mai, că nu va exista niciun elev fără situaţie neîncheiată şi fără posibilitatea să dea examenele. „Dacă greva din Educație se prelungește, vom prelungi anul școlar”, a spus aceasta. Precizările au venit în contextul în care președintele Federației Sindicatelor din Educație, Marius Nistor, a declarat pentru Libertatea că se poate vorbi de amânarea examenelor.
Ministerul Educației a anunțat marți, 30 mai, că înscrierea la Bacalaureat a fost prelungită până pe 9 iunie. Examenele ar trebui să înceapă pe 12 iunie, însă data nu e certă, din cauza grevei generale care a început pe 22 mai.