Președintele sindicatului, Cosmin Andreica, spune că, în caz de protest, oamenii legii își vor suspenda activitatea și nu vor răspunde decât la urgențele 112. Nemulțumirea șefului Europol are legătură și cu faptul că în Parlament Opoziția a depus un proiect de lege prin care să primească stimulente și polițiștii locali.
Contactat de Libertatea, președintele Europol îl acuză pe ministrul de interne, Marcel Vela, că ”nu a susținut acordarea stimulentului de risc și pentru personalul MAI care intră în contact direct cu persoanele suspecte de COVID-19 sau care sunt expuse riscului de infectare”.
Parlamentarii care cer stimulent de risc pentru polițiștii locali
La ora actuală, beneficiarii stimulentului de risc de infectare cu COVID-19 sunt medicii și asistentele, precum și personalul din domeniul asistenţei sociale şi comunitare, din cabinetele medicilor de familie şi laboratoarele de analize, dar și cadrele didactice și personalul auxiliar.
Acum două zile însă, trei parlamentari (doi deputați PSD și unul ex-PSD, actual PP-USL) au depus un proiect de lege prin care cer alocarea acestui stimulent de risc și polițiștilor locali, în contextul pandemiei.
Șeful sindicatului Europol se declară revoltat de faptul că polițiștii din subordinea MAI nu ar urma să primească aceste beneficii, iar cei locali, da.
”Apreciem că este vorba de o bătaie de joc la adresa colegilor noștri, cu atât mai mult cu cât vorbim, prin comparație, de polițiștii locali, care oricum au salariile mai mari decât noi, pe baza grilelor pe care și le-au stabilit în consiliile locale, iar atribuțiile lor sunt undeva la 10% din ceea ce avem noi. Evident că colegii mei s-au săturat să fie lăsați la urmă când vine vorba despre a fi compensați pentru riscurile la care se expun”, spune Cosmin Andreica.
Protest copiat de la magistrații care și-au suspendat activitatea
Andreica susține că cifrele trimise chiar de Grupul de Comunicare Strategică arată o creștere a numărului de infectări cu noul coronavirus, în cadrul MAI, de aproape 300% față de lunile anterioare.
Nu e vorba despre un risc, ci despre cazuri concrete în care colegii se infectează.
Cosmin Andreica:
El adaugă că polițiștii nu se simt protejați în fața pandemiei de COVID-19, pentru că nu are loc dezinfectarea mașinilor sau a birourilor, iar singurele echipamente de protecție sunt măștile și mănușile, ”mai puține decât aveam în starea de urgență”.
Prin urmare, polițiștii cer acum Guvernului să beneficieze și ei de stimulentul lunar de 2.500 de lei, altfel vor ajunge la un protest similar celui făcut de magistrați, la începutul anului, când s-a vorbit de eliminarea pensiilor speciale.
”Ne prezentăm la serviciu, răspundem doar apelurilor urgente de la 112 și atât”, spune Andreica.
Practic, asta înseamnă că polițiștii care vor participa la acest protest nu vor mai ieși în stradă pentru verificarea respectării măsurilor care se aplică pe durata stării de alertă pentru combaterea și prevenirea efectelor pandemiei de COVID-19. Pe perioada protestelor, nu se vor mai aplica amenzi în cazul încălcării regulilor anti-COVID-19 și nici nu vor mai verifica dacă persoanele aflate în carantină/izolare se află la domiciliu, așa cum spune legea.
”Vom avea încredere în conștiința oamenilor care sunt izolați, în responsabilitatea lor civică și legală de a respecta acea carantină și îi vom crede pe cuvânt că au fost carantinați și izolați”, spune Andreica.
Asta, în condițiile în care, în România, sunt amendate zilnic sute sau chiar mii de persoane care nu respectă regulile.
Europol promite protest cu copiii la MAI: ”Să aibă domnul Vela grijă de copiii noștri”
Pe lângă protestul pe care polițiștii îl pregătesc peste două săptămâni, dacă ministerul nu răspunde solicitării, Europol promite un prim protest, pentru săptămâna viitoare.
”Am mai acuzat că acea indemnizație de 75% pentru părinții polițiști nu este acordată și s-ar putea ca săptămâna viitoare să avem un alt protest în care să venim cu copiii pe treptele ministerului, ca să aibă domnul Vela grijă de ei”, mai spune Andreica.
Indemnizația de 75% din salariu se acordă părinților angajați care trebuie să stea acasă cu copiii, în cazul închiderii școlilor și grădinițelor, în scenariul roșu al pandemiei. Personalul MAI nu poate beneficia de această indemnizație decât dacă ambii părinți lucrează în sistemul sanitar sau de apărare. Sau dacă unul din părinți, care nu lucrează în aceste domenii, aduce o declarație pe propria răspundere prin care demonstrează că nu beneficiază de zile libere plătite de la angajatorul său.
În aprilie, ministrul Vela promitea pe Facebook stimulente
În starea de urgență, ministrul Marcel Vela a răspuns printr-un video postat pe pagina de Facebook mai multor întrebări primite. Referitor la stimulentul acordat pompierilor și polițiștilor, acesta a declarat în data de 23 aprilie:
”Este o analiză pe care o facem la nivel guvernamental şi la nivelul Ministerului de Interne, nu vreau să vă spun că încă nu am stabilit, şi cu Ministerul de Finanţe, cuantumul coeficientului de risc. Din punctul meu de vedere (stimulentul, n.r.) nu va fi la nivelul medicului care este într-un contact permanent cu bolnavul de coronavirus şi aţi văzut şi evoluţia îmbolnăvirilor în mediul, în zona medicală, dar eu, ca ministru al afacerilor interne, mă voi preocupa ca să primiţi un stimulent de risc şi pompierii, dar şi poliţiştii, poliţiştii de frontieră, jandarmii”.
Cosmin Andreica susține că sindicatul Europol a înaintat patru solicitări către MAI încă din aprilie, dar n-a primit niciun răspuns.
Libertatea a cerut o poziție oficială din partea Ministerului Afacerilor de Interne, dar nu a primit niciun răspuns până la ora publicării acestui articol.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro