Doi electricieni, unul de 38 de ani, altul de 55 de ani, au murit, luni, după ce au fost înjunghiați într-un apartament din Onești, unde fostul proprietar al casei în care lucrau a intrat peste ei şi i-a luat ostatici. Fratele unuia dintre muncitorii care şi-au pierdut viața îi acuză pe polițiști că nu au fost pregătiți să intervină.
Sindicatul Europol a realizat trei scenarii legate de modul de intervenție al forțelor de ordine de la Onești
Scenariul 1
Sunt chemați polițiștii disponibili (de la nivelul Poliției Orașului Onești) pentru a interveni în forță în apartament, cu riscul ca agresorul, la primele semne că se încearcă spargerea ușii, să îi atace cu cuțitul pe cei doi ostatici. Iar polițiștii să execute foc asupra agresorului care nu avea de gând să se supună somațiilor.
Observație:
- la nivelul municipiului Onești exista o singură patrulă de ordine publică.
- nu există în dotarea polițiștilor de ordine publică echipamentele necesare pentru a forța/sparge ușa unui imobil.
- polițiștilor nu li s-a asigurat pregătirea tactică pentru cazurile de atacuri cu cuțitul.
Scenariul 2
Se așteaptă echipa serviciului de acțiuni speciale, un trăgător se poziționează pe acoperișul blocului din partea opusă sau în balcoanele din lateral, așteaptă momentul oportun când agresorul apare la geamul balconului și execută foc la nivelul pieptului, cu riscul de a-l ucide pe agresor.
Cei de la Europol adaugă însă că polițiștii din cadrul structurilor de acțiuni speciale nu au pregătirea, armele și muniția potrivite pentru acest tip de intervenție
De asemenea, aceștia mai precizează că în cazul celor două scenarii, mass- media ar fi lansat următoarele concluzii : „pensionar ucis fără milă”, „polițiștii execută un bătrân neajutorat care a rămas fără casă”, „a fost împușcat doar pentru că flutura un cuțit” sau „polițiștii au ales să îl împuște în loc să dialogheze”.
Scenariul 3
În timpul negocierilor purtate cu agresorul, echipa de intervenție așteaptă momentul oportun, îi distrage atenția agresorului și din balconul de la etajul superior, prin rapel, pătrunde în apartament și imobilizeză agresorul, cu riscul ca acesta să reușescă să se rănească cu cuțitul pe care îl avea în mână sau chiar să atace ostaticii. Mai mult, există și riscul rănirii luptătorilor.
Însă cei de la Europol transmit că „niciun polițist din cadrul serviciului de acțiuni speciale din niciun inspectorat de poliție județean nu a fost calificat ca «alpinist» pentru a realiza astfel de acțiuni și nici nu există echipamente de acest gen în dotare.”
În final, cei de la Europol transmit că „peste toate acestea, un lucru doare rău: decesul a două persoane care puteau fi salvate. Ezitările au fost generate de o lipsă de asumare de către cei prezenți, mai ales că la 40 de minute de la apelul de urgență, la fața locului a ajuns și procurorul de serviciu.”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro