Reacția sa vine după ce Libertatea a publicat imagini cu un echipaj de jandarmi care zgârie intenționat mașina unui șofer pe o stradă din București. Șoferul respectiv și-a lăsat mașina pe avarii pe un loc nepermis. În filmare se vede cum jandarmul dă cu spatele, apoi se apropie mai mult de mașină, scoate mâna pe geam și îi zgârie portiera. Echipajul este de la Jandarmeria București.

„Jandarmii s-au comportat ca în afara serviciului, când sunt frustrați că ceva nu este bine. Dar nu e o justificare”, a comentat liderul Europol, una dintre cele mai vocale organizații sindicale din Ministerul de Interne.

Ce riscă jandarmul: mustrare scrisă și scădere salarială

Pentru distrugere, pedeapsa este amendă sau închisoare de la 3 luni la 2 ani, conform Codului Penal. Andreica crede însă că nu se va pune problema de închisoare pentru că prejudiciul este mic, așa că cel mai probabil jandarmarul vinovat va plăti o amendă. Șeful sindicatului spunăe că fapta rămâne „o pată pe imaginea instituției pentru că nu ar trebui să vedem așa ceva”.

Ca pedeapsă instituțională, dacă jandarmul va fi găsit vinovat de distrugere, va primi „cel mai probabil” o mustrare scrisă și o scădere de salariu, afirmă Cosmin Andreica.

Jandarmeria a anunțat măsuri

Șoferul a cărui mașină a fost avariată a spus că va face plângere penală.

În același timp, Jandarmeria a anunțat că îi va indentifica pe jandarmii responsabili și îi va sancționa „în conformitate cu regulamentele militare”.

„Este un comportament care nu se justifică în nicio situație, mai ales din partea unui reprezentant învestit cu exercițiul autorității publice. Dacă se va constata că fapta întrunește elementele constitutive ale infracțiunii, vom înainta, de urgență, Parchetului Militar pentru verificare și vom acorda tot sprijinul organelor abilitate să soluționeze acest incident regretabil”, a spus instituția.

Urmărește-ne pe Google News