Argumentul sună aşa: ”40,7% dintre români au WC-ul în curte. 100% dintre deţinuţi au acces permanent la grupuri sanitare şi apă curentă, chiar dacă 19 din cele 44 de penitenciare româneşti sunt supraaglomerate. Lista comparaţiilor ar putea continua, dar ar fi nedrept pentru cei care plătesc sejurul în penitenciar al infractorilor.
Deţinutul Adamescu (un exemplu folosit de către dl. Dragnea), bolnav încă dinainte de a fi încarcerat, se afla din septembrie 2016 într-o clinică privată, a fost operat la genunchi de către medicul pe care şi l-a ales, şi a decedat într-o clinică privată. Românii liberi şi plătitori de impozite n-au această şansă”. Este vorba despre omul de afaceri Dan Adamescu, care a decedat zilele trecute în timp ce îşi ispăşea pedeapsa pentru corupţie.
Ambiţiile personale au stopat investiţiile în penitenciare
Un alt aspect: rata mortalităţii în penitenciare este de 3,5 la mia de detinuţi, în timp ce rata mortalităţii în România, adică în ”civilie”, este de 11 la mia de locuitori.
Mai departe, sindicatul dă date statistice despre aglomeraţia din penitenciare. Supraaglomerarea, ca fenomen este în scadere, spune comunicatul. În ultimii 10 ani numărul deţinutilor a scăzut, de la aproximativ 48.000 de deţinut la 27.000.
Lucrurile ar fi putut sta şi mai bine dar, din ambitii personale, spune Sindicatul Omnia – ministrul fiind în conflict cu directorul general -, în 2016 au fost returnaţi la bugetul de stat peste 30 de milioane de Euro din bugetul penitenciarelor, echivalentul a 11.000 de locuri de detenţie reamenajate sau al unui penitenciar nou.