Sindromul hepatocutanat este o afectiune manifestata la nivel epidermic, avand multiple cauze metabolice, dar cu o majora afectare hepatica, intalnita atat la caine, cat si la pisica.

Inflamatii de genul pancreatitelor, hepatitelor, intoxicatiilor cronice, tumorilor hepatice, cirozei hepatice, malabsorbtiei, carentei in aminoacizi esentiali, acizi grasi esentiali, zinc etc.  reprezinta cauze ale acestui sindrom.

Sunt mai afectati cainii intre 4 si 10 ani, mai ales masculii din rasele: metis, cocker, west highland terrier, ciobanesc german, bichon, labrador etc.

Daca micul dumneavoastra prieten a devenit apatic, fara pofta de mancare, slabeste, are o piele iritata, cu cruste, cu ulceratii, parul cade excesiv, mai ales la nivel peribucal, periocular, anal, genital, se scarpina insistent, prezinta leziuni la nivelul coatelor, pernitelor, ar fi bine sa fie consultat pentru a exclude sau confirma aceasta afectiune.

Diagnosticul se face pe baza semnelor clinice coroborate cu examinari suplimentare de genul ecografiei abdominale, biochimiei sanguine si examinarii histopatologice.

Pentru tratament este esentiala cresterea aportului de aminoacizi esentiali, acizi grasi esentiali, zinc, vitamina A. Tratamentul se face cu produse cu rol antibacterian sau antimicotic, cicatrizant al leziunilor cutanate; se vor folosi cu precautie corticoizii antiinflamatori pentru a se evita o criza diabetica.

Liviu Harbuz,
DVM Ph. D

 
 

Urmărește-ne pe Google News