“Dacă tot vorbim despre cazul sever de la Spitalul „Victor Gomoiu”, trebuie spus că el (n.r. copilul) este foarte bine îngrijit de experţi. (…) Această complicaţie, chiar şi gravă în principiu, poate fi controlată terapeutic foarte bine şi în România. Nu există niciun fel de risc major câtă vreme copilul este în spital şi este asistat cu echipamente de terapie intensivă”, a declarat Mihai Craiu pentru Agerpres.

La copiii infectați cu COVID, complicații la inimă, nu la plămâni

Potrivit lui Craiu (foto), la copii, spre deosebire de adulţi, în cazul în care fac complicaţii, acestea nu apar la plămâni, ci la inimă.

„Spre deosebire de adulţi, copiii, dacă fac complicaţii, nu le fac la plămâni, nu vor fi niciodată în situaţia de a nu avea acces la un ventilator cum s-a întâmplat la adulţi. Ei, în general, fac complicaţii la inimă. Aceasta este principala complicaţie. De aceea a şi fost comparat sindromul inflamator multisistemic (PIMS)…

Craiu a vorbit de asemănarea acestei boli cu sindromul Kawasaki.

„Acesta poate afecta inima şi are o boală cu care seamănă sindromul Kawasaki, care a fost descris acum 53 de ani de un medic japonez, care a murit anul acesta la 95 de ani – nu de COVID, ci de vârstă, de bătrâneţe. (…) Seamănă mult acest sindrom inflamator multisistemic cu Kawasaki. De aceea i s-a şi zis la început boală Kawasaki like când au descris-o prima oară medicii din Italia şi din Spania, în primăvară în martie şi aprilie” a explicat Mihai Craiu.

Ce este sindromul inflamator multisistem?

Sindromul inflamator multisistem este o afecțiune rară, dar severă, care se poate dezvolta la copii și adolescenți care au fost infectați cu SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19. Apare de regulă la aproximativ 2-4 săptămâni după infecție, scrie Republica.

După cum sugerează și numele, MIS-C afectează mai multe sisteme din corp. Pacienții tineri pot dezvolta febră persistentă, dureri abdominale, vărsături, diaree, erupții cutanate, conjunctivită, leziuni cardiace. Poate apărea o scădere a numărului de globule albe din sânge – limfocite – care protejează corpul de infecții.

foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News