O mare parte dintre pacienţii care au avut sindromul Long COVID, spune specialistul, au fost diagnosticaţi şi cu diabet zaharat.
„Discutăm despre cazuri de diabet puţin atipice în ultima perioadă, se pare că ele sunt cumva urmare a pandemiei prin care tocmai am trecut şi mai ales a prezenţei sindromului Long COVID după ce persoanele au dezvoltat infecţia cu SARS-CoV-2”, a afirmat Stoian.
Și a continuat: „Faţetele acestui sindrom Long COVID sunt destul de diverse, puzzle-ul care compune acest sindrom, par să fie încă necunoscute în foarte multe aspecte. Însă ceea ce putem spune cu siguranţă este că pacienţii care au dezvoltat acest sindrom Long COVID, o mare parte din ei au avut şi un diagnostic de diabet zaharat în cadrul acestui sindrom. Aş spune că diabetul zaharat poate fi considerat un element important în cadrul acestui sindrom”.
Preşedintele Comisiei de Diabet a Ministerului Sănătăţii a precizat că mulţi dintre pacienţii care au avut COVID fie au făcut diabet zaharat tip 2, fie şi-au agravat diabetul deja existent.
„Din datele pe care le avem până acum, există o categorie de pacienţi care au dezvoltat diabet zaharat tip 2 chiar în cursul infecţiei acute cu SARS COV 2 şi o altă categorie, care a dezvoltat diabet post-infecţie. O mare parte dintre pacienţii cu diabet zaharat anterior infecţiei cu SARS COV 2 au constatat un dezechilibru important metabolic şi aparitia complicaţiilor micro şi macrovasculare diabetice”, a spus Pantea.
Medicul a mai adus în discuţie şi un alt aspect, legat de diabetul zaharat tip 1. Tinerii sunt susceptibili de a face acest tip de diabet după infecţia Covid, printr-un mecanism de atac autoimun.
Ce mă frapează în ultima perioadă este vârsta timpurie de debut al diabetului zaharat care nu poate fi clasificat nici ca tip 1 si nici tip 2. De regulă, pacienţii au vârste între 30-50 ani, chiar şi mai tineri. În ultima perioadă constat o creştere importantă a acestor cazuri.
Anca Pantea Stoian, medic primar diabet zaharat:
Doctorul a mai atras atenția că prevenția este necesară pentru această boală, iar analizele sunt esențiale.
„Primul lucru pe care l-aş recomanda este să nu uite de medicul de familie şi să-l viziteze măcar o dată pe an pentru analizele uzuale. Dacă ştiu că au diabet zaharat în familie, dacă se ştiu cu hipertensiune, dislipidemie, obezitate sau suprapondere, dacă au şi obiceiuri nesănătoase precum consumul de alcool şi fumatul şi sedentarismul este singura formă de exerciţiu fizic peste care se înscrie şi vârsta peste 40 de ani, ar fi bine cu atât mai mult să verifice cu atenţie glicemia de dimineaţă şi dacă se poate şi teste suplimentare dacă există suspiciune”, a mai punctat aceasta.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Neminem • 22.07.2023, 20:40
mica • 22.07.2023, 08:58
Alta pandemie?
Alta frauda. Cauta in registrul medicilor ca e online, individa cu numele ala nu apare ca fi fiind vreodata medic.