Simptome caracteristice pentru sindromul ovarelor polichistice pot fi: ciclu menstrual prelungit și la intervale neregulate, pilozitate corporală în exces, acnee, obezitate. La adolescente, menstruația neregulată sau absența sa poate indica prezența acestei afecțiuni.

Diagnosticarea din timp, tratamentul și pierderea în greutate pot reduce riscul complicațiilor pe termen lung, cum ar fi diabetul de tip 2 și afecțiunile cardiace.

Sindromul premenstrual (SPM)

Sindromul ovarelor polichistice. Simptome

Simptomele apar adesea la scurt timp de la menarhă (declanșarea primei menstruații). În unele cazuri, sindromul ovarelor polichistice apare mai târziu în timpul perioadei fertile, de exemplu ca răspuns la creșterea substanțială în greutate.

Pentru stabilirea exactă a diagnosticului, e nevoie să existe cel puțin 2 dintre simptomele de mai jos:

  • menstre neregulate: intervale între menstre mai lungi de 35 de zile; mai puțin de 8 cicluri menstruale pe an; absența menstruației timp de cel puțin 4 luni; perioade prelungite în care menstrele sunt caracterizate prin flux sangvin abundent sau foarte redus;
  • producție excesivă de hormoni androgeni (de tip masculin): poate conduce la pilozitate facială și corporală excesivă, acnee, alopecie;
  • ovare polichistice: microchisturi sau ovare mărite.

Citește mai mult în DICȚIONARUL MEDICAL.

 
 

Urmărește-ne pe Google News