Cuplul a susținut că s-a confruntat cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv dureri de cap, insomnie, artimii cardiace, depresie, amețeli, vâjâituri în urechi și greață timp de mai bine de doi ani, insistând că acestea au fost cauzate de șase turbine eoliene instalate la 700 de metri de casa lor din Fontrieu, în departamentul Tarn din sudul Franței.
Turbinele au fost instalate în 2008. Cu toate acestea, problemele de sănătate ale cuplului au început cinci ani mai târziu. Familia Fockaert credea că acest lucru era cauzat de faptul că pădurea dintre proprietatea lor și cea mai apropiată turbină a fost tăiată.
Cei doi soți consideră că zgomotul, despre care au spus că este „comparabil cu o mașină de spălat care se învârte continuu”, și „luminile albe intermitente” le-au dăunat extrem de mult stării de sănătate.
„Nu am înțeles imediat, dar treptat ne-am dat seama că problema vine de la turbine”, a spus Christel Fockaert. „Turbinele clipesc la fiecare două secunde… a trebuit să instalăm lumini exterioare pentru a contracara efectul blițurilor”, a precizat aceasta.
Cuplul s-a mutat din zonă în 2015 și a susținut că problemele de sănătate au dispărut la scurt timp după aceea.
Medicii nu au reușit să găsească vreo problemă de sănătate, dar un expert al instanței a arătat că sindromul turbinelor a fost identificat anterior de cercetări științifice.
Cu toate acestea, un studiu australian a constatat că boala atribuită turbinelor eoliene este mai degrabă un efect al panicii provocate de avertismentele de sănătate lansate de activiști. Cercetătorii au arătat că sindromul este „în esență un fenomen sociologic” și că acordarea unui nume precum „sindromul turbinelor eoliene” sau „boala vibro-acustică” a fost un factor-cheie în răspândirea sa.
Alte studii din Europa, Canada și SUA au dezmințit, de asemenea, presupusul „sindrom” – care nu este recunoscut din punct de vedere medical –, sugerând că opoziția față de turbine sau forța sugestiilor negative ar putea fi cele care îi fac pe oameni să se simtă rău.
Cazul Fockaerts a fost inițial respins din instanță, în ianuarie anul trecut, dar soții au făcut recurs, arătând că judecătorul a ignorat rapoartele pe care le solicitaseră din partea experților și că, deși acesta a mers să vadă locul în care au trăit, a petrecut doar o oră acolo.
Companiile energetice Sasu, Margnes Energie și Sasu Singladou Energie, care administrează parcul eolian, au fost obligate să plătească despăgubiri în valoare de 110.000 de euro cuplului. După proces, acestea au schimbat viteza și luminile celor șase turbine.
„Este un caz neobișnuit și, din câte știu eu, nu a existat precedent”, a declarat avocatul cuplului, Alice Terrase.
Avocatul mai spune că hotărârea ar trebui să fie un avertisment pentru acele companii care înființează parcuri eoliene și nu țin cont de impactul turbinelor asupra populației locale.