Cercetătorii spun însă că, din fericire, au reușit să recupereze bună parte din mostrele de semințe, dar sunt pagube uriașe, hibrizi și plante transformate în scrum.
Serghei Avramenko, specialist principal la Institutul „Iuriev” al Academiei Naționale a Științelor Agrare din Ucraina, a povestit că în clădirea care a fost bombardată de ruși nu se afla niciun militar ucrainean. De aceea, presupunerea sa este că a fost intenționat distrusă o clădire unde aveau loc activități științifice.
La institut se păstrau peste 160 de mii de soiuri și hibrizi de culturi agricole din întreaga lume.
„Totul s-a transformat în cenuşă – zeci de mii de mostre de seminţe, inclusiv soiurile vechi de sute de ani, unele dintre care nu mai pot fi recuperate”, a declarat Serghei Avramenko.
În continuare, depozitele sunt sub amenințare, mai spune specialistul. „Inima depozitului se află în Harkov, nu îi pot furniza locația fiindcă e vorba de o informație sensibilă. Nici măcar nu pot spune că depozitele sunt sigure, ele sunt din păcate la risc, neprotejate în continuare împotriva atacurilor aeriene. Cea mai mare parte a colecției se depozitată acolo la temperaturi optime și a rămas intactă”, a menționat cercetătorul ucrainean pentru The Insider.
„Sunt trist să spun că sub Germania nazistă, când toată Ucraina era sub ocupație, germanii nu au distrus această colecție, ci, dimpotrivă, au încercat să o salveze, să ascundă ceva, pentru că știau că urmașii lor ar putea avea nevoie de aceste culturi. La urma urmei, securitatea alimentară a fiecărei țări depinde de astfel de bănci de resurse genetice”, a precizat omul de știință.
Potrivit acestuia, specialiștii din întreaga lume, inclusiv Rusia, comandau în trecut mostre din această bancă genetică pentru a-și crea și crește propriile soiuri.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro