Referendumul național al premierului ungar Viktor Orban care viza drepturile comunității LGBTQ, și pe care partidul său îl considera drept crucial pentru lupta cu Uniunea Europeană, nu a întrunit suficiente voturi pentru a fi validat, duminică, scrie RTL. Asta în ciuda victoriei zdrobitoare reușite de partidul premierului, Fidesz, în aceeași zi.
Consultarea inițiată de guvern cu scopul „de a proteja copiii” le-a cerut maghiarilor să răspundă cu „nu” la patru întrebări.
- Sunteți de acord cu predarea lecțiilor despre orientarea sexuală copiilor minori în instituțiile publice de învățământ fără acordul părinților?
- Sunteți de acord cu promovarea terapiei de schimbare de sex pentru copiii minori?
- Susțineți expunerea fără restricții a copiilor minori la conținut mediatic cu conținut sexual explicit care le poate afecta dezvoltarea?
- Sunteți de acord cu prezentarea de conținut mediatic pentru minori privind schimbarea de sex?
Peste 98% dintre cei care au votat valid au făcut-o în conformitate cu campania guvernului. Doar că mai puțin de jumătate dintre alegători au depus buletine valide.
Concret, 3,25 de milioane au răspuns cu „nu” la întrebări, susținând astfel politica guvernului, iar 1,59 de milioane de alegători au votat invalid. Pentru ca votul să fie valid ar fi fost nevoie de 4.107.652 de voturi.
Mulți dintre cei care au depus voturi invalide au scris mesaje de protest pe buletine și le-au fotografiat, o procedură permisă de legea maghiară. Printre ei s-au aflat inclusiv politicieni precum liderul partidului liberal Momentum, Anna Donath. Invalidarea votului a fost solicitată anterior de opoziție și de mai multe organizații civile.
Pe buletinele invalide, alegătorii au desenat curcubee (simbolul comunității LGBT) au acuzat guvernul de homofobie, au desenat mesaje de pace și pro-Ucraina.
Referendumul convocat de guvern în ziua alegerilor parlamentare viza o lege deja adoptată anul trecut de majoritatea Fidesz. Numită oficial „Legea privind protecția copiilor”, aceasta pretinde că are scopul de a proteja bunăstarea copiilor și de a combate pedofilia.
Apărătorii drepturilor omului și Comisia Europeană au subliniat însă că legea scoate în afara legii abordarea homosexualității și a problemelor comunității transgender în curricula școlară sau emisiunile TV adresate minorilor, dar și că echivalează homosexualitatea cu pedofilia.
Atacul lui Orban la adresa drepturilor LGBTQ, chiar înainte de alegerile din Ungaria, a fost privit de mulți critici ca o modalitate de a crește prezența la vot a alegătorilor Fidesz. Dar legea a intensificat o luptă a Budapestei cu UE, cu privire la statul de drept din Ungaria.
Nu ar fi primul referendum piedut de Orban. În 2016, alegătorii maghiari au fost chemați la urne pentru a răspunde la o altă întrebare a guvernului: „Doriți să permiteți Uniunii Europene să impună relocarea cetățenilor non-ungari în Ungaria fără aprobarea Adunării Naționale?”.
Dezbaterea venea în plină criză a migrației, în timpul căreia Viktor Orban s-a pronunțat ferm împotriva primirii refugiaților din Orientul Mijlociu.
În vreme ce peste 90% dintre cei care au votat au susținut politica guvernului, criticii și opoziția au boicotat consultarea, iar prezența la vot a fost de numai aproximativ 40%, referendumul fiind invalid.
Chiar și așa, Viktor Orban, scrie Bloomberg, a prezentat anterior rezultatele referendumurilor fără caracter obligatoriu drept victorii ale guvernului. Oficialii săi au declarat că nici de data asta nu va fi diferit.
RTL scrie de altfel că mare parte din presa guvernamentală a menționat doar voturile valide și mai puțin faptul că acesta a fost invalidat.