Campanii masive de imunizare au demarat deja în Indonezia, Brazilia și Turcia, unde populația va fi vaccinată, pentru început, cu serul chinezesc CoronaVac, produs de compania chineză Sinovac.

Săptămâna trecută, președintele indonezian Joko Widodo a fost filmat în timp ce primește prima doză a vaccinului, după ce guvernul l-a autorizat în regim de urgență.

Și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat că s-a vaccinat și a dat astfel startul campaniei de imunizare în țara sa.

Brazilia a aprobat și ea vaccinul Sinovac, alături de cel produs de Oxford/AstraZeneca, și a început luni să administreze primele doze.

Există o problemă: testele derulate în Brazilia, în cadrul fazei 3 a studiului clinic, au arătat o eficiență a vaccinului Sinovac de doar 50,38% în prevenirea COVID, cu puțin peste pragul de 50% cerut de Organizația Mondială a Sănătății și mult sub nivelul de eficiență anunțat pentru serurile Pfizer/ BioNTech (95%) și Moderna (94,5%).

În plus, rezultatele testelor din Brazilia au contrazis o serie de alte rezultate anunțate anterior.

Studiile paralele din Indonezia și Turcia, spre exemplu, indicaseră o eficiență a CoronaVac de 65%, respectiv 91,25%, dar experții au avertizat că datele acestea nu sunt concludente, din cauza numărului mic de participanți.

Într-o încercare de a spori încrederea în produs, compania chineză Sinovac Biotech a precizat luni că eficiența vaccinului crește atunci când a doua doză este administrată la un interval de timp mai mare, după prima doză.

Sinovac a precizat că cei mai mulți dintre voluntarii din Brazilia au primit dozele la două săptămâni distanță. Compania a adăugat că eficiența vaccinului ar crește cu 20 de puncte procentuale dacă cele două sunt administrate la trei săptămâni distanță.

Sinovac a mai justificat rezultatele dezamăgitoare din Brazilia, spunând că cea mai mare parte a voluntarilor din Brazilia au fost cadre medicale, care au avut o expunere mai mare la patogen.

Dacă asigurările Sinovac vor crește încrederea în serul produs în China rămâne de văzut. Experții au avertizat însă că o evaluare obiectivă a produsului este imposibilă, în condițiile în care nu există un set complex de date la dispoziție.

„Această situație evidențiază problema care apare atunci când datele sunt publicate sub forma unei declarații de presă, și nu a unui studiu, într-un jurnal medical”, explică pentru CNN profesorul Lawrence Young, virolog și specialist în oncologie moleculară la University of Warwick.

„Situația evidențiază totodată și abordările diferite (ale țărilor) privind standardele necesare pentru autorizarea vaccinului”, adaugă acesta.

Puține alternative

Vaccinurile Sinovac și Sinopharm – al doilea vaccin chinezesc, cu o eficiență de 79,3% – au fost văzute drept soluțiile mai ieftine și mai ușor de distribuit în toată lumea, în special în țările în curs de dezvoltare, scrie CNN.

Spre deosebire de serurile Pfizer/BioNTech și Moderna, cele două vaccinuri chinezești nu au nevoie de temperaturi foarte scăzute de depozitare.

Deocamdată, Sinovac a încheiat deja acorduri cu cel puțin șase guverne, pentru a livra sute de milioane de doze.

În jur de 46 de milioane de doze vor fi livrate în Brazilia, 50 de milioane în Turcia și 40 de milioane de doze vor fi livrate în Indonezia. Thailanda a comandat și ea două milioane de doze, iar Filipine – 25 de milioane de doze.

Ucraina și Chile sunt alte țări care au încheiat contracte cu Sinovac.

În ciuda îndoielilor, pentru multe din țările vizate, renunțarea la vaccinul Sinovac este o variantă greu de luat în calcul, în lipsa altor soluții.

Turcia, spre exemplu, a mai reușit să contracteze deocamdată doar 4,5 milioane de doze din vaccinul Pfizer/BioNTech, dar aceste doze vor veni abia la sfârșitul lui martie. Ankara speră să comande alte 30 de milioane de doze din vaccinul Pfizer/BioNTech, dar negocierile sunt în curs, iar data livrării este necunoscută.

Pentru țări precum Indonezia sau Brazilia, problema o reprezintă numărul uriaș de doze necesare pentru imunizarea populației, situație în care un ser ieftin și mai ușor de distribuit precum cel al Sinovac este una dintre puținele soluții.

Oficialii indonezieni au estimat, spre exemplu, că vor avea nevoie de aproximativ 427 de milioane de doze de vaccin pentru a imuniza două treimi din populație.

Dincolo de dozele cumpărate de la Sinovac, autoritățile indoneziene se află în discuții cu AstraZeneca și cu Pfizer pentru a cumpăra câte 50 de milioane de doze de la fiecare, dar negocierile sunt în curs, iar datele livrărilor nu sunt cunoscute.

Semne de întrebare

Totuși, în vreme ce Turcia, Brazilia și Indonezia au început deja campania de vaccinare, alte țări sunt mai ezitante, ca urmare a rezultatelor dezamăgitoare din Brazilia și a discrepanței dintre date.

Ministerul Sănătății din Singapore, care are un contract cu compania, dar nu a primit încă vaccinul, a precizat că oficialii vor face o evaluare complexă înainte de a decide cu privire la autorizarea serului.

Hong Kong a semnalat că cel mai probabil va amâna campania de vaccinare cu CoronaVac tot din cauza lipsei datelor clare.

Și Malaysia a anunțat că va solicita mai multe date de la Sinovac înainte de a oferit autorizare și de a cumpăra produsul.

Semne de întrebare au apărut și în Thailanda, și în Filipine. În semn de răspuns la îngrijorările exprimate de diverși politicieni, autoritățile thailandeze au anunțat că vor cere Sinovac mai multe date despre testele clinice.

 
 

Urmărește-ne pe Google News